Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2016

Hanfa: Oprezno s rizičnim financijskim špekulativnim proizvodima

HANFA je primijetila kako se hrvatskim građanima sve češće nudi trgovanje iznimno rizičnim špekulativnim proizvodima kao što su CFD-ovi, binarne opcije, rolling spot forex i slično...

Ti proizvodi koriste se u špekulativne svrhe te nisu namijenjeni za dugoročno investiranje. Uzimajući u obzir stalnu promjenjivost cijene valuta, dionica na svjetskim burzama ili zlata i nafte na svjetskim tržištima, kretanje cijena takvih proizvoda je uglavnom nepredvidivo te je zato najviše usporedivo s kratkoročnim klađenjem u kojem, u konačnici, značajna većina ulagatelja gubi novac.

Iako distributeri takvih proizvoda ponekad obećavaju visoke prinose, studija francuskog regulatora na koju je HANFA već upozoravala, za razdoblje od 2009. do 2012. pokazala je da je 89% ulagatelja ostvarilo gubitak.

HANFA je već upozoravala na rizičnost trgovanja ovakvim proizvodima, a to rade i ostali europski i svjetski regulatori, uključujući i Esmu - Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala, upozoravaju iz HANFA-e.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram