Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2016

ANALIZA: Evo što sve BREXIT donosi britanskom gospodarstvu

Očekuje se da će se gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva nakon izglasavanja izlaska iz EU-a suočiti s mnogobrojnim izazovima u kratkom roku, a visoke razine nesigurnosti dovest će do usporavanja poslovnih ulaganja i sporijeg rasta BDP-a...

Stoga je PwC u svom glavnom scenariju za 2016. i 2017. godinu smanjio predviđeni godišnji rast realnog BDP-a za UK s 1,9 % (u 2016.) i 2,3 % (u 2017.) na 1,6 % (u 2016.) i 0,6 % (u 2017.). Kvartalni rast mogao bi pasti na nulu u posljednjem tromjesečju ove godine i prvom tromjesečju 2017. godine, no Ujedinjeno Kraljevstvo bi za dlaku izbjeglo recesiju. Rast bi se tada polako počeo oporavljati od 2017. godine nadalje, navodi se u priopćenju. Britansko izglasavanje izlaska iz EU-a dovelo je London, kao vodeće međunarodno financijsko središte, u središte pozornosti. Da bi procijenio potencijalni učinak koji bi Brexit mogao imati na London kao financijsko središte, PwC je razvio pokazatelja privlačnosti financijskih usluga.

Ova analiza pokazuje da se London nalazi na vrhu europskog popisa uz značajno bolji rezultat od Dublina i Luxembourga koji se nalaze na 2. i 3. mjestu (vidi Slika 1). Međutim, pokazateljem se ne mogu obuhvatiti sve varijable, primjerice privlačnost različitih gradova i regija kao mjesta za život, što također može pridonijeti privlačnosti financijskog središta. Jedan od važnih čimbenika koji pridonose uspjehu Londona kao međunarodnog financijskog središta jest njegov pristup jedinstvenom tržištu kroz mogućnosti pružanja prekograničnih financijskih usluga (tzv. passporting). To se odnosi na EU, Norvešku, Island i Lihtenštajn te pruža financijskim institucijama sa sjedištem u UK-u nesmetan pristup ostatku jedinstvenog tržišta.

U ovom se trenutku čini da bi jedini način na koji bi London mogao nastaviti žeti koristi od passportinga bilo priključivanje Ujedinjenog Kraljevstva Europskom gospodarskom prostoru (EGP-u) nakon izlaska iz EU-a. No, budući da bi u takvom scenariju i dalje postojalo slobodno kretanje rada, UK bi trebao izdvajati sredstva za proračun EU-a, a propisi EU-a i dalje bi se primjenjivali u UK-u, to je teško ostvarivo s političkog stajališta. Što bi (djelomični) gubitak pristupa jedinstvenom tržištu značio za London?

PwC-ova analiza pokazuje da bi, pod uvjetom da se ništa drugo ne promijeni, gubitak passportinga značio za London i gubitak statusa najjačeg financijskog središta u EU-u jer bi pao na 2. mjesto odmah iza Dublina. Njegova prednost pred Luxembourgom, Parizom i drugim gradovima u EU-u značajno bi se smanjila.

No jedno od drugih financijskih središta koje je PwC naveo u svojoj analizi moglo bi se izdići kao vodeće zahvaljujući čimbenicima kao što su promjene u državnim politikama, opseg rezervnog kapaciteta koji bi mogao podržati dotok aktivnosti na području financijskih usluga ili prisutnost tijela kao što su Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) u Parizu ili Europska središnja banka u Frankfurtu. Najveći izvor nesigurnosti nakon referenduma jest budući trgovački odnos UK-a i EU-a. Glavni razlog za tu nesigurnost jest nepostojanje presedana. Primjerice, ne zna se hoće li UK i dalje imati pristup jedinstvenom tržištu kao do sada ili će morati sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini ili će čak morati trgovati s državama članicama EU-a pod uvjetima WTO-a.

PwC-ova analiza prepoznala je 10 država EU-a koje najviše izvoze u UK u odnosu na veličinu njihova gospodarstva. Irska (19,9 %) i Cipar (9,5 %) na samom su vrhu tog popisa. Od većih europskih gospodarstava Njemačka najviše izvozi u UK u odnosu na veličinu svog gospodarstva (3,7 %). Francuska (2,5 %) i Italija (1,7 %) ne nalaze se među prvih 10 zemalja na tom popisu. Te se brojke čine relativno umjerenima na makroekonomskoj razini, no mogle bi biti značajne za neke sektore, što znači da bi pogođena poduzeća u tim gospodarstvima trebala biti spremna za drugačije trgovačke uvjete u budućnosti, stoji u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram