Zatvori
Poslovni Puls
22/07/2016

Kina do 2020. namjerava postati središte inovacija

Kina do 2020. namjerava postati središte inovacija, stoji u nedavno prihvaćenom nacionalnom planu za znanosti i tehnologiju tijekom 13. petogodišnjeg plana (2016. - 2020.)...

Plan je izglasan u srijedu na izvršnom sastanku Državnog vijeća kojim je predsjedao premijer Li Keqiang.

"Ovo je prvi plan u sklopu plana 13. petoljetke... I on u potpunosti pokazuje da smo glavni prioritet dali inovacijama." rekao je Li.

Kina će prema planu dodatno povisiti svoj svjetski rang u sposobnosti inovacija, s kombiniranim naporima da se potaknu originalne inovacije, izgrade ključni znanstveno-inovacijski parkovi te privuku prvorazredni istraživači.

Ministarstvo znanosti i tehnologije potrošilo je dvije godine izrađujući plan i tražeći prijedlog od vezanih odjela tijekom procesa.

Prema novom planu, zemlja će započeti niz ključnih znanstvenih i tehnoloških inovacijskih projekata te osnovati desetke inovacijskih zona diljem zemlje, dok će se Peking i Šangaj nalaziti na čelu napora.

Plan također naglašava obnavljanje industrije i održivi razvoj, određivanje politika za potporu suvremene poljoprivrede, čiste i učinkovite energije i mobilnih telekomunikacija.

Vlada je od 2013. više puta naglasila važnost inovacija, pružajući potporu i ohrabrujući masovne inovacije i poslovne start-upove.

Inovacija je od ključne važnosti dok se gospodarstvo naglasak prebacuje s ulaganja i proizvodnje na potrošnju i usluge.

Brojke Nacionalnog ureda za statistiku pokazuju kako je u prvoj polovini 2016. potrošnja pridonijela 73.4 posto rasta BDP-a.

Poslovni start-upovi s inovativnim idejama i ulaganjima cvjetaju u Kini. Neke od lokalnih inovacija su uvelike promijenile živote ljudi, kao što je mobilna aplikacija za slanje poruka WeChat koja može konkurirati svjetskim rivalima.

Plan također nudi mjere za rješavanje određenih prepreka u vezi inovacija, kao što je, između ostalog, očiti jaz u transferu tehnologije iz istraživačkih institucija u tvrtke.

"Postoje snažni razlozi za reviziju sustava za znanost i istraživanja i stvaranja većeg entuzijazma među znanstvenim i tehnološkim istraživačima ako želimo omogućiti stvarne preokrete u inovacijama." rekao je Li, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram