Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2016

Ulagači na oprezu: Četvrtak je dan odluke za britansku funtu

U posljednjem izvješću s futures tržišta u Chicagu, vidi se da trenutno 67% velikih špekulanata na funti ima otvorene prodajne pozicije, što znači da ponestaje onih koji mogu dodatnom prodajom dalje rušit tečaj...

Tijekom prošlog tjedna došlo je do nastavka slabljenja britanske funte koja je u odnosu na euro i američki dolar izgubila dodatnih 2% vrijednosti. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa tečaj funte iznosi 1,2886 u odnosu na američki dolar, što je praktički najniža razina u posljednjih 30 godina.

U ovom tjednu ne treba očekivati smirivanje situacije. Naime, u četvrtak britanska centralna banka održava redoviti sastanak na kojem će odlučivati o monetarnoj politici, a s obzirom na kaos izazvan odlukom o napuštanju EU, gotovo će sigurno dodatno spustiti već niske kamatne stope.

Spuštanje kamatnih stopa u pravilu dovodi do pada vrijednosti valute, jer zbog nižeg prinosa kapital masovno napušta zemlju pri čemu dolazi do rasprodaje valute (u ovom slučaju funte).

Osim spuštanja kamatnih stopa mnogi sudionici na financijskim tržištima smatraju da postoji ozbiljna vjerojatnost uvođenja dodatnih mjera za smirivanje situacije, poput direktnog ubrizgavanja novca u financijski sustav na način na koji su to radile mnoge centralne banke za vrijeme financijske krize. Ukoliko do toga dođe, funta bi se mogla naći pod dodatnim pristiskom.

Dodatan utjecaj na kretanje tečaja svih valuta imat će i odličan podatak s američkog tržišta rada. U petak je objavljeno da je u lipnju u SAD-u otvoreno čak 287 tisuća novih radnih mjesta, što je 110 tisuća više nego je očekivano. Dobra situacija pogodovat će jačanju američkog dolara i slabljenju ostalih valuta.

No ne treba zaboraviti da je od referenduma funta u odnosu na euro i američki dolar već oslabila približno 12%, što znači da je dobar dio loših vijesti za funtu već uračunat u trenutni tečaj.

U posljednjem izvješću s futures tržišta u Chicagu, vidi se da trenutno 67% velikih špekulanata na funti ima otvorene prodajne pozicije, što znači da ponestaje onih koji mogu dodatnom prodajom dalje rušit tečaj.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je velik dio slabljena funte već odrađen i da je sada kasno prodavati je. Po reakciji tržišta pri objavi odlične vijesti s tržišta rada u SAD-u, može se vidjeti zamor u trendu jačanja dolara, što može ukazivati na preokret. U takvoj situaciji mudrije je tražiti priliku za kupnju funte po relativno povoljnom tečaju nego se nadati slabljenju u nedogled.

Klijenti Admiral Marketsa već su kapitalizirali dobit na prodaji funte i sada ih više od 50% ima kupovne pozicije na britanskoj valuti.

Kratkoročne vijesti uvijek mogu dovesti do dodatnog pada od nekoliko posto, no za nekoliko mjeseci funta će vrlo vjerojatno biti osjetno jača nego je danas.

Više o najboljim strategijama invesiranja na valutnom tržištu nakon Brexita moguće je saznati na seminaru Admiral Marketsa koji će se održati u četvrtak. Sve informacije o vremenu početka, lokaciji i predavačima saznajte na ovoj stranici.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram