Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2016

U prvom tromjesečju deficit na tekućem računu platne bilance 1,6 mlrd. eura

Prema posljednjim podacima HNB-a, deficit na tekućem računu platne bilance u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je 1,6 mlrd. eura. S objavom podataka o platnoj bilanci značajnije su revidirani i podaci za prethodna razdoblja. Prema informacijama HNB-a, podaci za prethodna tromjesečja uobičajeno su podložni revizijama zbog privremenih ispravaka na strani izvora podataka, ali i zbog redovnih ažuriranja uzoraka za pojedina statistička istraživanja...

Tako je uobičajeni manjak u prvom tromjesečju na tekućem računu platne bilance u odnosu na isto razdoblje lani produbljen za 324 mil. eura odnosno za 25,6%. U skladu s očekivanjima, negativan doprinos došao je od godišnjeg pogoršanja na računu roba čiji je deficit dosegnuo gotovo 1,7 mlrd. eura (1% više nego u prvom tromjesečju prošle godine). Naime, unatoč snažnijem relativnom rastu izvoza od uvoza roba (6,6% odnosno 4,3%) apsolutni prirast uvoza u prvom ovogodišnjem tromjesečju bio je snažniji što je posljedično rezultiralo produbljivanjem manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom.

Također, negativan doprinos pogoršanju deficita na tekućem računu platne bilance došao je i s računa usluga gdje je zabilježeno smanjenje suficitarnog salda u prvom tromjesečju na 317 mil. eura što je za 4,8% niže nego u istom razdoblju lani. Naime, dvoznamenkasti relativni godišnji rast od preko 16% ukupnih prihoda od turizma (koji su ostvareni na razini od 391 mil. eura) značajno su ublaženi rashodima po osnovi putovanja (turizma) koji su u istom promatranom razdoblju dosegnuli 145 mil. eura (godišnji rast od 24,6%).

Ipak, najveći negativni doprinos pogoršanju deficita na tekućem računu platne bilance došao je s računa primarnog i sekundarnog dohotka. Tako je u promatranom razdoblju manjak na računu primarnog dohotka produbljen na 370 mil. eura što je za 76% više nego u prvom tromjesečju lani. Istovremeno se i suficit na računu sekundarnog dohotka spustio na 160 mil. eura zabilježivši tako pad od 45% na godišnjoj razini.

"Promatrano kumulativno u posljednja četiri tromjesečja, zadržan je razmjerno visok suficitarni saldo na tekućem računu platne bilance na razini od 4,4% BDP-a (snažno potpomognut evidentiranim gubicima banaka na računu primarnog dohotka uzrokovanih CHF konverzijom). Na razini cijele 2016. godine, osim još jedne dobre turističke sezone, očekuju se i veća sredstva iz EU fondova, što bi uz niže cijene nafte na godišnjoj razini moglo rezultirati još jednim pozitivnim saldom na tekućem računu platne bilance i četvrtu godinu zaredom (no isti će biti značajno niži obzirom da će izostati izdašan učinak CHF konverzije)", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram