Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2016

Pozitivna kretanja: Hrvatski javni dug pada po prvi put od 1999. godine!

Unatoč političkoj nestabilnosti, analitičari Hrvatske gospodarske komore donose podatak o važnom napretku u državnoj ekonomiji. Na kraju prvoga kvartala ove godine javni dug Hrvatske iznosio je 288,3 milijarde kuna, ili 4,7 milijardi manje nego na kraju istog lanjskog razdoblja, što je prvi pad javnog duga na godišnjoj razini od 1999...

Iz Komore ističu da se to može zahvaliti nastavku pozitivnijih proračunskih kretanja. U prvom je kvartalu ove godine na razini konsolidirane središnje države zabilježen proračunski manjak od 2,6 milijardi kuna, što je više nego upola manje nego u istom razdoblju lani, čime su smanjene i potrebe za financiranjem, navodi se u analizi.

Povoljnija proračunska kretanja, a time i kretanja javnog duga, dijelom su rezultat, poručuju analitičari HGK, i činjenice da je u prvom kvartalu ove godine bilo na snazi privremeno financiranje s ograničenom mogućnošću stvaranja novih obveza. Ipak, smanjenje udjela javnog duga u BDP-u s 86,7% na kraju prošle godine na 85,8% na kraju prvoga kvartala ove godine pokazuje da bi se, uz dodatne napore povezane s aktivacijom odnosno prodajom dijela državne imovine, do kraja godine moglo stabilizirati kretanje duga opće države, poručuju iz HGK.

Iako je inozemni dug smanjen više nego što je domaći povećan, analitičari HGK upozoravaju kako trenutačna politička nestabilnost ugrožava daljnje pozitivne gospodarske tendencije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram