Zatvori
Poslovni Puls
21/06/2016

Do kraja godine predstavništva HGK u Šangaju, Beogradu i Sarajevu

„Hgk je svjesna važnosti tržišta Dalekog Istoka, pogotovo Kine, te upravo zato iniciramo mogućnost otvaranja Predstavništva HGK u Šangaju. Kina, kao drugo po redu gospodarstvo svijeta, značajan je partner hrvatskim tvrtkama te će otvaranje predstavništva još više pridonijeti produbljenju gospodarske suradnje i vjerujemo rezultirati smanjenjem velike disproporcije uvoza i izvoza. Hrvatska ima visokokvalitetne inovativne proizvode te je cilj upravo takve proizvode i naš know-how plasirati na kinesko tržište“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na Skupštini HGK...

Osvrnuvši se na aktualnu političku situaciju apelirao je na sve dionike politike da budu odgovorni jer hrvatsko gospodarstvo više doista nema vremena za čekanje.

Donesena je i odluka o otvaranju predstavništva HGK u Beogradu i Sarajevu do kraja ove godine. Naime, u 2015. godini izvoz RH u Srbiju iznosio je 562,3 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 10,41%, a uvoz je iznosio 433,1 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 21.83%. Istovremeno, u 2015. godini izvoz RH u BiH iznosio je 1.125 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 0.09%, a uvoz milijuna eura, što predstavlja povećanje od 7,38%. „Kontinuirano prateći prilike na globalnom tržištu te interese i potrebe svojih članica, HGK je uočila potrebu značajnijeg prisustva i pružanja potpore gospodarstvenicima na tržištima Srbije i Bosne i Hercegovine koje su, među ostalima, jedna od naših najznačajnijih tržišta promatrajući sa stajališta izvoza i izravnih stranih investicija“, objasnio je Burilović. Hrvatska i BiH te Srbija susjedne su zemlje koje su do 1991. bile dio zajedničke države. Stanovnike tih država vežu brojne poslovne, prijateljske i rodbinske veze, a ne postoji ni jezična barijera. „To su sve komparativne prednosti koje se mogu iskoristiti kako bi se još više unaprijedila gospodarska suradnja Hrvatske i BiH te Srbije uz uvažavanje nacionalnih i gospodarskih interesa“, poručio je predsjednik HGK.

U planu je i otvaranje predstavništva HGK u Austriji sa sjedištem u Beču, Italiji sa sjedištem u Milanu, Njemačkoj sa sjedištem u Münchenu te u Turskoj sa sjedištem u Istanbulu. „Sam predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan je nakon iznimno uspješnoga Hrvatsko-turskog foruma rekao kako očekuje da uskoro otvorimo predstavništvo u Turskoj“, rekao je Burilović dodavši da destinacije nisu izabrane nasumce, već je riječ o tržištima zainteresiranima za suradnju s Hrvatskom. Predstavništva u tim će državama promicati i zastupati interese hrvatskoga gospodarstva, a osobito će raditi na uspostavljanju poslovnih odnosa između gospodarskih subjekata, zatim na privlačenju investicija, transferu tehnologije i znanja, uspostavljanju odnosa s predstavništvima drugih država, praćenju političkih odluka koje odlučuju o gospodarskim kretanjima u svijetu i projekata međunarodnih organizacija, poručuju iz HGK.

Skupština je donijela i izmjene i dopune Financijskog plana Hrvatske gospodarske komore za 2016. godinu. Tako je za 2016. godinu HGK planirala budžet u iznosu 168.976.952 HRK prihoda. Izmjenom i dopunom je ukupni budžet smanjen na 160.170.322 HRK i to uslijed provođenja smjernica gospodarske politike Vlade RH, radi otvaranja predstavništva HGK do kraja 2016. godine u Šangaju, Beogradu i Sarajevu te radi neostvarivanja planiranih prihoda od članarina. Donesena je i odluka o odabiru eksternog revizora za reviziju financijskih izvještaja pa je tako izabrana tvrtka BDO Croatia d.o.o.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram