Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2016

Zlato je postiglo najvišu cijenu u protekle dvije godine

Cijena zlata prošlog tjedna premašila je razinu od 1.300 dolara za uncu i postigla najvišu cijenu ne samo od početka godine, već i u protekla 24 mjeseca, uglavnom svoj rast temeljeći na slabijem dolaru, padu vrijednosti dionica i obveznica, odustajanju FED-a od podizanja kamatnih stopa za američko gospodarstvo te strahu da će Britanci na referendumu u četvrtak glasati o otcjepljenju od EU...

Volatilan tjedan, sa značajnim fluktuacijama cijena – primjerice, u četvrtak je gram zlata skočio na gotovo 37,5 eura, da bi se ponovo vratio na razinu oko 36 eura, te do kraja petka ponovo uspeo do solidnih 37 eura – ipak je završio pozitivno za vlasnike plemenitih metala. Tako je u petak zlato na njujorškoj burzi u prosjeku poraslo za 1,5 posto na najvišu cijenu od 1.300,20 dolara za uncu, dok je srebro skočilo za gotovo dva posto, postigavši najvišu cijenu od 17,58 dolara za uncu.

Ekonomske i geopolitičke činjenice i dalje idu u korist zagovarateljima rasta cijena zlata i srebra. Prije svega, prinosi na državne obveznice u čitavom tjednu spustile su se na rekordno niske razine, najniže u proteklih 500 godina! Tako je i povrat na desetogodišnje obveznice američke vlade pao za 35 posto u odnosu na prošlogodišnji lipanj. Istovremeno, središnje banke kamate drže rekordno nisko, ponekad i u "negativnom teritoriju", a svjetsko gospodarstvo pogađa deflacija. Nije realno očekivati promjenu politike Federalnih rezervi i snažniji rast referentne kamatne stope – jedan od članova vodstva FED-a, dosad snažni zagovornik podizanja kamatnjaka, izjavio je prošlog tjedna kako će biti dovoljno samo jedno povećanje do 2018. godine. Podsjetimo, prema planu iz prošle godine, samo u 2016. godini kamata je trebala rasti čak tri do četiri puta.

Sve to utjecat će na cijenu zlata i srebra u narednom razdoblju, no vjerojatno najveći utjecaj imat će prijetnja ''Brexita'', odnosno referenduma na kojem bi stanovnici Velike Britanije mogli odlučiti da žele napustiti EU. Trenutačno su, prema anketama, snage "za" i "protiv" prilično izjednačene, stoga je rezultat referenduma teško pretpostaviti – ukoliko Britanija ostane u EU, cijene zlata vjerojatno će zabilježiti pad, no ako se njeni građani u većini izjasne za napuštanje europske zajednice država, cijena zlata, smatraju stručnjaci, mogla bi skočiti i iznad 1.400 dolara za uncu.

Stoga je najizglednije kretanje cijena takvo da će početkom tjedna one lagano padati zbog "povlačenja dobiti" iz prošle sedmice i rekordnih prinosa za vlasnike zlata, da bi sredinom tjedna nesigurnost oko "Brexita" pogurala cijene lagano prema gore, a "finale" će ovisiti o odluci britanskih građana na referendumu. U svakom slučaju, analitičari očekuju volatilan tjedan, sa znatno povećanim obrtajem zlata na tržištu, stoga će to biti i dobra prilika za "špekulante" da zarade, ukoliko se na tržište uključe u pravom trenutku.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu, ili u 170 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram