Zatvori
Poslovni Puls
24/05/2016

U travnju nastavljen pozitivan godišnji trend kretanja pokazatelja iz ankete o pouzdanju potrošača

Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača u travnju upućuju na mjesečno pogoršanje kod dva kompozitna indeksa dok je istovremeno na godišnjoj razini zabilježen nastavak pozitivnog trenda smanjenja negativnih vrijednosti kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača...

Tako se kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, u travnju spustio na razinu od -8,1 indeksnih bodova. To je već treći mjesec zaredom otkako ovaj pokazatelj bilježi mjesečni pad, u travnju za 0,5 indeksnih bodova, što je rezultat pogoršanja očekivanja potrošača o kretanju financijske situacije u njihovom kućanstvu u narednih godinu dana. Međutim, bez obzira na produbljene negativne vrijednosti, IOP vrijednost indeksa u travnju ukazuje na oporavak na godišnjoj razini (uz zabilježeni rast od 1,4 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec lani).

U istom promatranom mjesecu, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, pao je s razine -18,3 koliko je iznosio u ožujku na -19,1 u travnju ove godine. Premda je i kod ovog pokazatelja od početka godine prisutan trend pogoršanja na mjesečnoj razini (u travnju za 0,8 bodova), u odnosu na prošlogodišnji travanj IPP indeks je porastao za 2,9 indeksnih bodova.

Naposljetku, kompozitni indeks raspoloženja potrošača (IRP) u travnju je iznosio -24,6 te je zabilježio mjesečni i godišnji rast od 0,3 odnosno 7,9 indeksnih bodova. Razmjerno snažan rast na godišnjoj razini rezultat je poboljšane percepcije ekonomske situacije u RH te financijske situacije u kućanstvima (godišnje poboljšanje indeksa odgovora za 16,8 odnosno 4,2 indeksnih bodova) što je utjecalo i na rast očekivanja o mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara (poboljšanje za 2,7 indeksnih bodova).

"Unatoč nešto nepovoljnijim kretanjima na mjesečnoj razini tijekom posljednja tri mjeseca, činjenica je da indeksi iz ankete pouzdanja potrošača nastavljaju s trendom poboljšanja na godišnjoj razini (koji je kontinuirano prisutan od listopada 2014. godine). Posljedično su koncem prošle godine dosegnute vrijednosti indeksa iz pretkriznog razdoblja, a u narednim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnih kretanja pokazatelja pouzdanja potrošača na godišnjoj razini, što upućuje na zaključak o pozitivnoj godišnjoj stopi rasta osobne potrošnje i u 2016. godini", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram