Zatvori
PoslovniPuls
26/07/2022

Pouzdanje potrošača na sve nižim razinama

Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U usporedbi s vrijednostima iz svibnja, indeksi pouzdanja i očekivanja potrošača zabilježili su pogoršanu izvedbu dok je indeks raspoloženja potrošača ostao na razini iz proteklog mjeseca.

Promatrajući indekse potrošačkog optimizma na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj 2021. pad je zabilježen kod sva tri kompozitna pokazatelja, a bio je najizraženiji kod indeksa očekivanja potrošača. Optimizam oko gospodarskog oporavka koji je bio prisutan do siječnja, odnosno do izbijanija rata u Ukrajini je iščeznuo, a pokazatelji povjerenja potrošača vratili na razine usporedive s početkom pandemije. Svakako je to rezultat sve snažnijih inflatornih pritisaka i rastuće neizvjesnosti. Na tromjesečnoj razini, potrošački optimizam u razdoblju travanj – lipanj bio je ispod prosječne razine iz prvog tromjesečja te je tako nastavljeno pogoršanje četvrto tromjesečje zaredom. Posljedično, potrošački se optimizam spustio ispod svoga dugoročnog prosjeka.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u lipnju bio na razini od -27.9 bodova (-3.1 boda u odnosu na svibanj). Od područja koje pokriva ovaj indeks pogoršanje je u odnosu na svibanj zabilježeno kod sva četiri pitanja iz upitnika koja se odnose na ovaj indeks odnosno kod pitanja glede promjene financijske situacije u kućanstvu tijekom sljedećih 12 mjeseci, kod pitanja vezana za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci, kod pitanja kako se tijekom proteklih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u vašem kućanstvu te kod očekivanja kako će se tijekom sljedećih 12 promijeniti vaša kupnja trajnih dobara u odnosu na proteklih 12 mjeseci. Također, i u odnosu na lipanj 2021., ali i na tromjesečje ranije pogoršanje je zabilježeno u svim područjima koja pitanja iz ankete pokrivaju.

Pitanje o očekivanju promjena financijske situacije u kućanstvu u idućih 12 mjeseci nepovoljno se odrazilo i na Indeks očekivanja potrošača koji je u lipnju bio na razini od -33.6 bodova (-4.7 bodova u odnosu na svibanj). U negativnom je smjeru djelovao i odgovor o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u idućih 12. mjeseci. Na godišnjoj razini pogoršanje je također zabilježeno u svim područjima koja pitanja iz ankete pokrivaju, kao i na tromjesečnoj razini.

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača zadržao se na razini iz svibnja (-38 bodova). Mjesečnoj stagnaciji pozitivno je pridonijelo pitanje glede isplativosti investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj dok su pitanja vezana za promjene ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te ono koje ukazuju na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u prošlih 12 mjeseci djelovala u negativnom smjeru. Na godišnjoj razini kod svih anketnih pitanja zabilježen je pad.

"I u drugoj polovici godine, pojačani geopolitički i ekonomski strahovi, a posebice visoka razina zabrinutosti i neizvjesnosti zbog rastućih inflatornih pritisaka i utjecaja na globalna i lokalna gospodarska kretanja odražavat će se na kretanje pokazatelja potrošačkog optimizma. U takvom okruženju možemo očekivati suzdržavanje od potrošnje, što će biti pojačano zasigurno kod donošenja odluke o kupovini luksuznih dobara. Uz očekivanu povećanju potražnju za osnovnim živežnim namirnicama, sva tri kompozitna pokazatelja potrošačkog optimizma zadržavat će se na niskim, i nižim, razinama", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram