Zatvori
Poslovni Puls
19/05/2016

Nastavak smanjenja ukupnog broja nezaposlenih i u travnju

Prema posljednjim podacima HZZ-a, krajem travnja ove godine ukupan broj nezaposlenih spustio se na 254.591 što je za 21.815 osoba manje u odnosu na ožujak (mjesečni pad od 7,9%)...

Tako je treći mjesec zaredom zabilježen pad broja registriranih nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini, snažno podržan ranijim početkom turističke predsezone. Ujedno je i na godišnjoj razini nastavljen pozitivan trend pada broja nezaposlenih koji datira od travnja 2014. godine. Tako je broj nezaposlenih osoba u travnju ove godine za 42.497 niži nego u istom mjesecu lani (pad od 14,3% godišnje).

Pritom je u travanjsku evidenciju nezaposlenih ušlo 16.487 osoba (zabilježivši mjesečni i godišnji pad od 5,8% odnosno 5,9%), dok je istovremeno iz evidencije izišlo 38.302 osoba što je treći mjesec zaredom otkako se bilježi njihov rast na mjesečnoj razini. Bez obzira na razmjerno snažan rast od 25,5% u odnosu na ožujak, broj izlazaka iz evidencije nezaposlenih u travnju se smanjio za 1.348 osoba u odnosu na isti mjesec lani (godišnji pad od 3,4%). Pritom je primjetan mjesečni porast broja registriranih izlazaka iz evidencije koji nisu uzrokovani zapošljavanjem (za 617 osoba ili 7,2%), dok je na godišnjoj razini njihov broj niži za 417 osoba ili 4,3% potvrđujući trend koji tek s jednim prekidom kontinuirano traje od travnja prošle godine. Međutim, istovremeno je i drugi mjesec zaredom zamijećen godišnji pad broja izišlih iz evidencije nezaposlenih uslijed zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti. Premda je na mjesečnoj razini, očekivano, zabilježen njihov rast za 7.163 osobe (32,7%), u odnosu na lanjski travanj iz evidencije nezaposlenih uslijed zapošljavanja izišlo je 931 osoba manje nego u istom mjesecu lani (-3,1%).

Prema podacima HZZ-a, u travnju je 649 osoba izišlo iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu što je za 117 osoba više nego u ožujku (mjesečni rast od 22%). No povijesni podaci pokazuju da je upravo travanj mjesec u kojem je redovito registriran najveći broj izlazaka iz evidencije uslijed zapošljavanja u inozemstvu. Obzirom na njihov razmjerno visok broj u prošlogodišnjem travnju (707 osoba), u istom mjesecu ove godine, podržan učinkom baznog razdoblja, zabilježen je godišnji pad broja osoba koje su se odjavile iz evidencije radi zapošljavanja u inozemstvu (za 8,2%).

Posljednji podaci također pokazuju da je ukupan broj slobodnih radnih mjesta u travnju iznosio 25.392 što je gotovo šest tisuća više u odnosu na isti mjesec lani (godišnji rast od 30,9%). Premda se u istom promatranom mjesecu broj sezonskih poslova u slobodnim radnim mjestima smanjio na mjesečnoj razini (za 10,6%), u odnosu na isti mjesec lani povećan je za 26,8% što također odražava veću potražnju za sezonskim radnicima u odnosu na prethodnu godinu. No unatoč povoljnim sezonskim kretanjima, ostaje činjenica da je hrvatsko tržište rada i dalje obilježeno nizom strukturnih problema. Naime, podaci za travanj potvrđuju visoku nezaposlenost među mladima: 24% nezaposlenih osoba prijavljenih na HZZ pripada dobnoj skupini od 20 do 29 godina, dok u široj radno najaktivnijoj dobnoj skupini od 20 do 44 godina taj udio iznosi gotovo 54%. Promatrajući prema razini obrazovanja, u travnju je 60% nezaposlenih osoba imalo završenu srednju školu, 21% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom dok je bez škole i nezavršene osnovne škole oko 6% ukupno nezaposlenih. Ostatak nezaposlenih s udjelom od 13% u ukupnom broju nezaposlenih ima neki stupanj akademskog obrazovanja. Dodajmo da polovica (50%) ukupno nezaposlenih pripada skupini tzv. dugotrajno nezaposlenih osoba što znači da su u statusu nezaposlenih duže od godinu dana. S približavanjem glavne turističke sezone, u narednim mjesecima očekujemo nastavak smanjenja broja nezaposlenih osoba, uvjetovan sezonalno većom potražnjom za turističkim radnicima, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram