Zatvori
Poslovni Puls
17/05/2016

OPASNO: Nastavljeni deflacijski trendovi

Prema posljednjim podacima DZS-a godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena u travnju se zadržala na razini iz ožujka (-1,7%) čime je sa sporadičnim prekidima nastavljen trend koji traje od veljače 2014. godine...

Pad cijena na godišnjoj razini potaknut je padom u kategoriji prijevoza (6,4%) koji je podržan padom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (10,9%). Dodatno, negativan doprinos kretanju cijena došao je i od nižih cijena hrane i bezalkoholnih pića koji u strukturi indeksa potrošačkih cijena čine 27,44%, a zabilježen je godišnji pad cijena od 1,5%. Pad cijena bilježi i kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (3,0%) potaknut padom cijena plina od 17,9% te kategorije obrazovanja (0,9%), komunikacija (0,9%) i rekreacije i kulture (1,3%). Snažniji pad cijena zaustavljen je godišnjim rastom cijena u kategoriji odjeće i obuće (1,8%), zdravstva (1,3%) te restorana i hotela (1,2%). Međutim, isključimo li volatilne komponente cijena energije i prehrane koje u košarici potrošačkih cijena čine preko 50%, temeljna godišnja stopa inflacije u travnju bilježi godišnji rast od 0,5%.

Na mjesečnoj je razini zabilježen rast potrošačkih cijena za 0,1%. Rastu cijena na mjesečnoj razini ponajviše je pridonio rast cijena odjeće i obuće od 2,4% (kao posljedica novih kolekcija). Dodatno mjesečni rast cijena bilježe i cijene hrane (0,3%), prijevoza (1,3%) podržane rastom cijena u zračnom prijevozu (2,0%) te mjesečnim rastom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (2,7%). S druge strane, snažniji rast cijena na mjesečnoj razini ublažile su niže cijene u kategoriji stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (-2,3%).

"U nastavku godine uz uvezene deflatorne pritiske, izostanak inflatornih pritisaka trebao bi biti dodatno podržan i administrativnim smanjenjem cijene plina od 1. travnja 2016. godine, što će biti vidljivo u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva. Snažnije inflatorne pritiske za sad ne očekujemo ni od strane domaće potražnje budući da je ona još uvijek potisnuta nedovoljnim oporavkom tržišta rada. S druge strane, očekivani porast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (prema kraju godine) uz bazni učinak mogao bi ublažiti deflacijske pritiske", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram