Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2016

Na pomolu rješenje za grčku ekonomsku "tragediju"?

Grčki ministar financija, koji je često prilično povučen, još nikad nije viđen u takvom stanju. Po prvi put je Euklid Tsakalotos nakon sjednice euroskupine djelovao upravo euforično: "Ovo je bio dobar susret za Grčku i za Europu." 24. svibnja će ministri financija odobriti dosadašnje reforme i mjere štednje, prve provjere mogu biti završene i isplaćen novac iz trećeg paketa pomoći, rekao je Tsakalotos...

Rezultat je došao brže nego što se očekivalo i dogovor djeluje iznenađujuće jednostavan i bezbolan. Izgleda da je to za vladu Alexisa Tsiprasa veliko olakšanje, s obzirom da je posljednjih tjedana bilo nagađanja o mogućem neuspjehu i novim izborima. Ali, sad izgleda da sve ide u dobrom smjeru.

Sad odjednom bi trebale biti ne samo provedene odluke od prošlog ljeta, nego i spašena stabilnost eura. Šef eruoskupine Jeroen Dijsselbloem je, istina, još jednom odlučno rekao da neće biti oprosta dugova. Ali, bit će nešto slično, a zove se "debt-management", formula s kojom grčki ministar financija može dobro živjeti.

Još nije postignut dogovor o svim točkama, ali navodno su ministri na dobrom putu. Tsakalotos za to posebno zahvaljuje Dijsselbloemu. Sad će razgovarati o daljnjem produženju rokova, kamatama i ostalim uvjetima. "To je upravo ono što vjerovnici trebaju. Razbijen je začarani krug u Grčkoj." Grčki ministar financija je sjao od olakšanja.

Finski ministar financija Alexander Stubb rado kaže otvoreno svoje mišljenje, primjerice šefici MMF-a Christine Lagarde. Ona je prošlog vikenda ponovo prijetila da će MMF izaći iz trećeg paketa pomoći ako se Grčkoj ne odobri djelomični oprost dugova.

Stubb nije za maksimalističke pozicije, ni kad ih zastupa MMF. "To je dio pregovora. Ljudi dođu, predstave svoje predodžbe i na kraju postignu kompromis."

Finac je kritizirajući Lagarde htio poduprijeti prije svega svog prijatelja Wolfganga Schäublea. Njega su mediji prikazivali kao izoliranog i tvrdili da je pod pritiskom da konačno prestane pružati otpor djelomičnom oprostu dugova. Ali, još jednom se pokazalo da mediji nerealno predstavljaju događaje u Bruxellesu.

Čini se da Wolfgang Schäuble i dalje zastupa svoje stajalište, a da istovremeno prati razvitak događaja. "Još u svibnju će biti postignut dogovor", izjavio je on. To znači na sljedećem susretu ministara financija 24. svibnja bit će reforme u Grčkoj proglašene uspješnima i isplaćena sljedeća rata pomoći. Atena je poduzela vrlo ozbiljne napore, izjavio je europski povjerenik Pierre Moscovici. Svi su bili sretni što je Alexis Tsipras unatoč prosvjedima posljednjih dana ostao dosljedan i progurao spornu mirovinsku reformu.

I što se tiče paketa mjera štednje za slučaj nužde, Schäuble stvari ne smatra dramatičnim. "Ako naše optimistične prognoze (o gospodarskom razvitku u Grčkoj) budu točne, bit će dobro. Ako ne budu, morat ćemo više činiti."

Tsakalotos kaže s tim u vezi da ne može biti dodatnih odluka o mjerama štednje u slučaju potrebe, ali da grčki predsjednik može izdati dekret u slučaju krize proračuna koji automatski izaziva smanjenje izdataka. Takvim rješenjem bi se moglo ispuniti jaz između očekivanja euroskupine i MMF-a, jer je MMF uvijek puno pesimističniji od Europljana glede budućnosti Grčke.

Nakon najnovijeg susreta u Bruxellesu jasno je da njemački ministar financija može ispuniti svoje obećanje. "Ove godine nećemo imati veliku krizu oko Grčke." A austrijski ministar Hans Jörg Schelling je dodao: "Nitko nije zainteresiran za ponavljanje prošlog ljeta." Čini se da je to iskreno rečeno. Osim toga Europska unija želi po svaku cijenu izbjeći novu krizu prije referenduma u Velikoj Britaniji o napuštanju EU-a koji se održava 23. lipnja.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram