Zatvori
Poslovni Puls
11/05/2016

Kina u drugom kvartalu očekuje rast BDP-a od 6,7 posto

Kinesko gospodarstvo će u drugom tromjesečju 2016. godine ostvariti rast od oko 6,7 posto, što je u rangu sa zabilježenim stanjem u prvom tromjesečju, stoji u izvješću vodećeg think-tanka od ponedjeljka...

Državni informativni centar, ustanova povezana s Nacionalnim povjerenstvom za razvoj i reforme, predviđa da će se kinesko gospodarstvo u idućih šest mjeseci stabilizirati zbog infrastrukturalnih ulaganja i oporavka sektora nekretnina.

BDP je u prvom tromjesečju ostvario rast od 6,7 posto na godišnjoj razini. Taj rast je bio manji od prethodnih 6,8 posto, što je bila najmanja stopa rasta od početka svjetske financijske krize.

Državni informativni centar prenosi da pokazatelji kao što su proizvodnja automobila i sirovog čelika, proizvodnja energije i industrijska dodatna vrijednost ukazuju na početak stabilizacije.

Vlada će ove godine na infrastrukturu potrošiti 1,2 trilijuna dolara, a to će privući dodatnih 6 trilijuna yuana investicija, stoji u izvješću.

Cijene zemljišta i nekretnina u međuvremenu nastavljaju rasti. Iako je inventar nekretnina još uvijek prevelik, izvještaj svjedoči rastu investicija u tom sektoru.

Uslužni sektor se navodi kao svijetla točka gospodarstva. Zbog veće potrošnje na slobodno vrijeme, zdravlje i informacijske usluge, uslužni sektor bi u drugom tromjesečju mogao ostvariti rast od 7,5 posto.

Iako se potrošačka potražnja stabilizira, usporeni rast prihoda i manjak radnih mjesta na tržištu rada upućuju na loše stanje. Procjenjuje se da će maloprodajne cijene potrošačke robe u razdoblju od travnja do lipnja rasti za oko 10,5 posto.

Predviđa se smanjivanje izvoza za oko 8 posto zbog lošeg stanja u svjetskom gospodarstvu, povećanja troškova proizvodnje i jačanja kineske valute.

Pad uvoza će vjerojatno iznositi oko 10 posto s obzirom na oporavak svjetskih cijena robe.

Upozorava se da agregatna ponuda premašuje potražnju. Preveliki industrijski kapaciteti i neadekvatne privatne investicije i dalje predstavljaju izazov za gospodarstvo, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram