Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2016

Ove sezone slijedi veliki povratak ruskih turista na plaže Europe?

Ruski turoperatori za nadolazeće ljeto predviđaju rast broja ruskih turista u europskim odmaralištima. Tome u prilog ide relativna stabilizacija tečaja. Zatvaranje Turske i Egipta prisililo je Ruse da se orijentiraju na europska odmarališta...

Povratak ruskih turista na plaže Europe nije sasvim "ružičast", piše Lenta.ru. Moguće je da u Hrvatskoj, Bugarskoj, Španjolskoj i na Cipru neće biti dovoljno mjesta za Ruse. To se odnosi na smještaj u najpopularnijim hotelima koji se nalaze na samoj obali mora, s hranom i uslugom na visokoj razini.

Razlog za mogući deficit hotelskog sještaja je jednostavan: Rusi ne idu u Tursku i Egipat zbog službene zabrane, a tamo (niti u Tunis) ne idu niti Europljani jer te destinacije nisu sigurne. Masakar britanskih turista u naselju Sousse u Tunisu u lipnju 2015. godine, rušenje ruskog zrakoplova u listopadu 2015., teroristički napad u središtu Istanbula u siječnju 2016. u kojem su život izgubiti njemački turisti - sve ove tragedije, kao i daljnji napadi, odvratili su mnoge od odlaska na te destinacije. Nijemci, Britanci, Skandinavci, kao i Rusi, u potrazi su za mjestom pod suncem na sigurnim plažama Mediterana i Jadrana. To se prvenstveno odnosi na Španjolsku, Portugal, Cipar, Bugarsku, Italiju, Maltu, Crnu Goru i Hrvatsku.

Problem je u tome što ponuda smještaja u hotelima iz godine u godinu ne raste značajno. A ako barem jedan od dva milijuna Britanaca koji svake godine ljetuju u Egiptu, ili dva od gotovo šest milijuna Nijemaca koji su provodili svoj odmor u Turskoj, ili milijun od četiri milijuna Rusa koji su ljetovali u Turskoj 2015. godine, iznenada odluče otići na odmor u Europu, oni će morati čekati u redu za hotel, a pritom će ih smještaj najvjerojatnije koštati više nego prošle sezone. Kako je poznato, potražnja stvara ponudu.

Turoperatori inače mogu "zakupiti" određenu kvotu soba u hotelu, no u posljednje je dvije godine broj ruskih turista pao pa hoteli više ne računaju na njih, a i financijsko stanje ruskih turoperatora nije jednako dobro kao 2012.-2013. To je dovelo do smanjenja ruskih kvota u hotelima Europe. Također, njemački i britanski turoperatori hotelijerima mogu ponuditi više novaca za zakup smještaja. Uza sve to, ruski turisti i dalje nastoje uštedjeti pa stoga odabiru kraće ljetovanje i nešto povoljniji smještaj. S obzirom na to da je rusko tržište i dalje nestabilno i da je tečaj rublja nepredvidljiv i podložan promjenama, hotelijeri radije biraju goste iz stabilnijih i bogatijih zemalja.

Što se tiče Hrvatske, Lenta.ru piše kako se ona smatra destinacijom za "nemasovni turizam". Hrvatska je mala zemlja koja nema puno hotela. Ako potražnja poraste za 30-35%, lokalni hoteli dosegnut će maksimalnu popunjenost. Prošle godine je rusko tržište ostalo bez smještaja već krajem srpnja.

Drugim riječima, svi ruski turisti koji žele provesti odmor na europskim plažama trebaju požuriti s rezervacijom smještaja, posebice ukoliko žele odsjesti u dobrom hotelu uz more, s dobrom uslugom i hranom. U suprotnom će možda na svoje mjesto pod suncem morati čekati do sljedećeg ljeta, piše Lenta.ru.

Izvor: RBTH

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram