Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2016

Ohrabrujuće snažan rast industrijske proizvodnje u prvom kvartalu

Prema najnovijim podacima DZS-a industrijska proizvodnja je u ožujku pozitivno iznenadila tržište zabilježivši iznadočekivani godišnji rast od 6,9% čime je nastavljen godišnji rast obujma industrijske proizvodnje i četrnaesti mjesec za redom...

Obzirom na povoljna kretanja i u prva dva mjeseca ove godine, kumulativno u razdoblju od siječnja do ožujka ukupna industrijska proizvodnja je prema kalendarski prilagođenim indeksima zabilježila snažan rast od 6,8% u odnosu na prvo tromjesečje 2015. godine. Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje te pada zaliha koji je bio prisutan tijekom 2015. godine.

Promatrano kumulativno u prvom tromjesečju, prema kategorijama GIG-a, snažan godišnji rast bilježe kapitalni proizvodi (+12,7% u odnosu na isto razdoblje 2015. godine). U promatranoj kategoriji trend pozitivnih godišnjih stopa rasta bez prekida traje od svibnja 2015. godine s tim da su u ožujku i četvrti mjesec za redom zabilježene dvoznamenkaste stope rasta najvjerojatnije kao posljedica snažnije inozemne potražnje budući da u promatranoj kategoriji bilježimo i razmjeno snažan izvoz roba. U razdoblju od siječnja do ožujka rast je zabilježen i u svim ostalim granama GIG-a i to netrajnih proizvoda za široku potrošnju (8,9%) te intermedijarnih proizvoda (5,1%). S druge strane, blaži godišnji rast bilježe kategorije trajnih proizvoda za široku potrošnju te industrijska grana energije po stopi od 0,8%.

Promatrano prema NKD-u, godišnji rast u prvom tromjesečju, u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) od 8,1% i dalje je glavni pokretač rasta obujma ukupne proizvodnje. Promatrajući u strukturi prerađivačke proizvodnje, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su godišnji rast od 8,2%. Snažniji godišnji rast, kumulativno, zabilježen je i kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica (47,4%) te proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (+39,9%). S druge strane, negativan doprinos snažnijem rastu industrijske proizvodnje na godišnjoj razini došao je iz kategorije rudarstva i vađenja gdje je u prvom tromjesečju zabilježen godišnji pad od 1,5%, te od opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija gdje je zabilježen godišnji pad od 1,4% u istom promatranom razdoblju.

Na mjesečnoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska je proizvodnja bila viša za 5% u odnosu na veljaču.

"Navedena povoljna kretanja ukazuju na nastavak umjerenog gospodarskog rasta te će se pozivno odraziti na rezultat BDP-a u prvom tromjesečju. Uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje, i do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram