Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2016

HSBC: Stanje kineskih financija ipak nije tako loše

Zabrinutosti o tome da razina kineskog duga dostiže kritičnu točku i predstavlja sustavni rizik su prenapuhane, a u perspektivu se mora uzeti stopa odnosa duga i BDP-a, stoji u godišnjem izvještaju investicijske banke...

Izvanredni krediti koje su kineske financijske ustanove isporučile u ožujku su iznosili 98,56 trlijuna yuana, što je 14,7 posto više na godišnjoj razini, stoji u podacima Narodne banke Kine.

Neki smatraju da je omjer duga i BDP dosegnuo kritiču točku koja će dovesti do sustavnog rizika i usporiti rast, no mi se s time ne slažemo, rekao je Qu Honbin, glavni kineski ekonomist u HSBC-u, dodavši da puko uspoređivanje kineskog omjera duga i BDP-a s ostalim zemljama dovodi do zabluda.

Omjer kineskog duga i BDP-a je usitinu visok, a do kraja 2015. je dosegnuo 250 posto. No, to se mora razmatrati u kontekstu neobično visokih štednih stopa, koje su tijekom dva desetljeća ostale iznad 40 posto, Qu je istaknuo.

Regresijska analiza HSBC-a, koja koristi podatke o duhu iz Banke za međunarodna poravnanja, upućuje na to da svako povećanje štednih stopa za jedan posto podrazumijeva 3,6 posto rasta razine duga. Iz te perspektive, razina kineskog duga je u skladu s viskom stopom štednje.

Drugi čimbenik je financijska struktura banaka, što znači da su štedni viškovi prebačeni u korporativna ulaganja kroz kreditiranje, a ne kroz financiranje kapitala, što vodi do veće akumulacije duga. Financiranje kapitala čini manje od 5 posto ukupnog financiranja u gospodarstvu u posljednjih deset godina, stoji u izvještaju.

Gospodarski podaci za prvo tromjesečja pokazuju da je politika olakšavanja i dalje na snazi, učinkovita i potrebna. Postoje zabrinutosti da će poticaji omogućiti Pekingu napuštanje reformi, no posljednji podaci ukazuu da je većina olakšica usmjerena prema poticanju infrastrukturnih investicija i hipotekarnom kreditiranju.

Broj izvanrednih kredita za male tvrtke je povećan za 14,5 posto na godišnoj razini na 18,75 trlijuna yuana do kraja ožujka, što je za 0,6 postotna boda više u odnosu na kraj prošle godine, stoji u podacima Narodne banke Kine.

"Vjerujemo da reforme i obnavljanje nisu suprotstavljeni. Zapravo, budući da politike olakšica mogu pomoći u smanjivanju rizika od dužničke krize, one mogu pomoći u olakšavanju reformi kroz lakšu lealokaciju radne snage i kapitalnih sredstava u postupku restruktuiranju.", stoji u izvještaju, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram