Zatvori
Poslovni Puls
14/03/2016

Kineski bankarski sektor stabilan

Rizici u kineskom bankarskom sektoru se, općenito gledajući, mogu kontrolirati te će nadležne službe raditi na tome da spriječe sustavne financijske rizike, izjavio je u subotu, prilikom konferencije za medije na marginama godišnjeg plenarnog zasjedanja, Shang Fulin, čelni čovjek kineskog Povjerenstva za regulaciju bankarskog sektora...

On je pritom poručio i da je kineski bankarski sektor u dobrom i stabilnom stanju dodajući da je koeficijent adekvatnosti kapitala kineskih komercijalnih banki na kraju prošle godine iznosio 13,45%, što je više u odnosu na brojke zabilježene godinu ranije te se radi o relativno visokoj razini.

Shang je istaknuo da je, iako je omjer neproduktivnih zajmova komercijalnih banki porastao na 1,67% do kraja prošle godine, i dalje bio na niskim razinama u odnosu na međunarodne standarde.

Izjavio je i kako će Kina ojačati nastojanja da se spriječe rizici, a mjere uključuju pravilno upravljanje tvrtkama koje se bore sa prezasićenošću te tzv. ''zombi'' tvrtkama, kako bi se osiguralo da banke pravovremeno informirane donose odluke o davanju zajmova.

Shang je zaključio i da će biti provedeno više tzv. ''stres testova'' da bi se spriječili rizici vezani uz likvidnost banaka, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram