Zatvori
Poslovni Puls
23/02/2016

Orešković: Smanjiti birokraciju, povećati učinkovitost i potaknuti rast!

Na konferenciji koju je organizirao EPH u hotelu Esplanade u Zagrebu premijer Tihomir Orešković predstavlja glavne odrednice proračuna koji bi trebao biti gotov do 10. ožujka....

Premijer je u svom izlaganju rekao kako strani investitori vjeruju ovoj vladi, počeli su kupovati naše obveznice. Europska komisija je vrlo jasno iskomunicirala koje promjene moramo uvesti da bi promjenili investicijsku klimu. Iz svih susreta od Kietzbühela do Londona dobio je poruku da smo krenuli dobro, ali i da se puno više očekuje od Hrvatske. Krenuli smo ali ne dovoljno brzo. Trebamo pojačati suradnju sa susjedima. Bitno mi je promijeniti klimu, naglasio je premijer.

Govoreći o prvim koracima Vlade, premijer je rekao kako je za njega HEP za strateška tvrtka. Nije zaobišao male i srednje poduzetnike. Rekao je kako se ovih dana susreo s partnerima iz HAMAG-a, HBOR-a i banaka kako bi razgovarali o stvaranju fonda od 500 milijuna eura za pomoć srednjim i malim poduzetnicima. Od Europske unije smo povukli 200 milijuna eura, od HBOR-a ćemo povući još 200 i od banaka možda još 200, rekao je premijer.

Istaknuo je i kako je LNG jedan od strateških projekata. Tu moramo prvo definirati od koga ćemo kupiti i kome prodati. Izrazio je uvjerenje da su na pravom putu. U poljoprivredi imamo ogroman neiskorišteni potencijal. Reforme su nužne u području zdravstva i za taj posao ćemo trebati sposobne ljude, naveo je Orešković.

"Birokraciju trebamo smanjiti, javnu upravu, treba vidjeti kako možemo pojačati efikasnost. No, Vlada može dati punu podršku, a kad dođemo do općine, onda dolazimo u probleme. Zato trebamo raditi zajedno sa općinama i županijama da bi vidjeli kako te probleme možemo otkloniti. Treba pomoći malim firmama koje se bave poljoprivredom da se možda ujedine. Da nema svatko svoj traktor za pet hektara - to nikad nisam razumio - da svi možemo konkurirati na globalnom tržištu."

"Proračun će biti prvi glavni potez ove vlade, gdje će svi vidjeti koji je smjer ove Vlade, i koje su glavne promjene koje će pokrenuti proračun. Vidi se da je spread počeo padati i da su investitori počeli kupovati naše obveznice. Malo sam kasnio danas jer sam imao sastanak s kineskom delegacijom, gdje su glavna tema opet bile investicije. Kad ja pričam s investitorima mislim da se razumijemo, jer znam o čemu pričaju. Guverner i ja vrlo brzo smo se našli kada sam postao mandatar. Pitao sam ga što možemo učiniti da se smanji dug. Svi znamo da u DUUDI-ju danas ima nekih 30 milijardi eura, ima svašta u DUUDI-ju. Ispred moga stana ima jedna dvorana od 40 kvadrata koja se raspada. Imamo takvih 1400 po Hrvatskoj koji nisu iskorišteni."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram