Zatvori
Poslovni Puls
23/02/2016

Nastavak zlatne groznice u Hrvatskoj

Porast cijene plemenitih metala na svjetskom tržištu imao je značajan odjek i kod hrvatskih građana, koji su u prvih 45 dana 2016. godine značajno povećali interes za kupnjom proizvoda od investicijskog zlata kao što su zlatne poluge i pločice, dukati te zlatnici. Najveća hrvatska tvrtka specijalizirana za proizvodnju i prodaju proizvoda od zlata, Auro Domus Bullion Market, od početka godine zabilježila je promet veći od sedam milijuna kuna, što je tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine...

"Evidentno je da interes hrvatskih građana za kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku raste. Od uvođenja ovih proizvoda na tržište, u drugoj polovici 2013. godine ostvarujemo konstantan rast, koji dodatno potičemo i značajnim ulaganjem u stvaranje tržišta i edukaciju građana o prednostima zlata kao investicijskog instrumenta", kazala je Mirjana Bagić, direktorica tvrtke Auro Domus Bullion Market, koja djeluje u sklopu Auro Domus grupe, u kojoj su i najveći hrvatski lanac mjenjačnica te prvi profesionalni lanac poslovnica za otkup i prodaju zlata.

Cijena zlata od početka 2016. godine do sredine veljače porasla je za čak petnaest posto, a sada se na njujorškoj burzi kreće oko razine od 1.210 do 1.250 dolara za uncu, dok je prije mjesec i pol dana ta cijena bila između 1.080 i 1.110 dolara za uncu. Takav nagli rast kupcima koji su proizvode od zlata kupili početkom siječnja donio je i značajne prihode.

"Svakako da imamo dio klijenata koji su već isplatili svoju investiciju i na njoj čak i dodatno zaradili, no većina naših kupaca odlučuje se za dugoročno ulaganje jer vjeruje da će cijene zlata nastaviti rasti. Ovaj rast cijene definitivno je povoljno utjecao na tržište, pa smo tako u mjesec i pol dana ove godine ostvarili više prometa nego u čitavoj 2014. godini, kada je ukupan rezultat bio na razini 6,4 milijuna kuna. Prošle smo godine ostvarili promet od 28 milijuna kuna, no ako se trend porasta od 200 do 300 posto kakav je bio u prva dva mjeseca nastavi i dalje, nije nerealno očekivati i da ovogodišnji promet bude blizu cifre sa devet znamenki", kazala je Bagić, te dodala da je povećan broj kupaca zlata u Hrvatskoj, koji se u odnosu na isto razdoblje prošle godine u prva dva mjeseca udvostručio, ali i prosječni iznos kupnje, pa je realizirano i nekoliko pojedinačnih transakcija vrijednijih od milijun kuna.

Zlato kao ulagački instrument, objasnila je Bagić, ima značajne prednosti pred ostalim investicijskim mogućnostima u Hrvatskoj.

"Prije svega, prednost investicijskog zlata je u činjenici da je ono oslobođeno PDV-a i ostalih poreza, pa tako kupci zlata ne plaćaju niti porez na dobit ostvarenu prodajom kupljenog zlata. Ono što naši klijenti također cijene jest činjenica da se radi o ulaganju koje mogu "opipati" – to su doista fizičke poluge, zlatnici i pločice, a ne vrijednosni papiri, što je uvijek dobar jamac da će zadržati svoju vrijednost", zaključila je Bagić.

Investicijsko zlato u ponudi tvrtke Auro Domus Bullion Market dostupno je na više od 160 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, a asortiman se sastoji od proizvoda iz vlastite proizvodnje te onih koji su nastali u suradnji s vodećim europskim i svjetskim kovnicama plemenitih metala.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram