Zatvori
Poslovni Puls
22/02/2016

Kinezi vjeruju u oporavak vanjske trgovine

Kineski ministar trgovine Gao Hucheng izjavio je kako je uvjeren u oporavak vanjske trgovine unatoč gospodarskim izgledima na globalnoj razini koji ni ove godine ne obećavaju. Dodao je da se najmnogoljudnija zemlja svijeta i dalje suočava s teškoćama poput globalnog gospodarskog usporavanja...

''Temeljem događanja na globalnim tržištima, teškoće iz 2015. neće postati manje niti će biti riješene ove godine. Umjesto toga moglo bi biti još gore, a to je, činjenično, ozbiljno zahvatilo i međunarodnu trgovinu. Nitko ne može biti imun na utjecaje danas globalizirane trgovine. Ovo je procjena situacije i mi moramo poduzeti mjere predostrožnosti i biti u potpunosti svjesni teškoća.'' - istaknuo je Gao.

On je između ostalog izjavio i da se, unatoč tome što smo nedavno svjedočili padu kineske vanjske trgovine, njezin udio u međunarodnoj trgovini povećao.

''Sudeći prema našim preliminarnim izračunima kineski udio u međunarodnoj trgovini porastao je za 1%, odnosno od 12,2% na 13,2% čime je napravljen najbrži godišnji rast u posljednjih nekoliko godina.'' - dodao je.

Službene statistike od prošlog mjeseca pokazale su da su kineski izvoz i uvoz pali za 6,6% odnosno 14% na godišnjoj razini. Njihova ukupna vrijednost u 2015. pala je za 7% na godišnjoj razini. Ministar Gao je u isto vrijeme opovrgnuo navode prema kojima se bilježi i veliki odljev inozemnih investicija iz Kine.

''Ukoliko inozemne investicije zaista odu iz Kine, onda bi ta dva broja ukazali na probleme. Količina inozemnih investicija, koja je predstavljena ranije, u tom slučaju bi pala. No naše razine inozemnih investicija su zapravo porasle u 2014. i 2015. Druga procjena se tiče provjeravanja ima li pada i kada je riječ o BDP-u. Od razdoblja otvaranja i reformi do sada mi smo spremili 1,6 trilijuna američkih dolara u deviznim rezervama.'' - istaknuo je.

Kina je tijekom 2015. privukla inozemne investicije u vrijednosti nekih 126 milijardi američkih dolara što je ujedno i rast od 5,6% na godišnjoj razini. Osim toga prošli mjesec je također zabilježen i rast inozemnih izravnih ulaganja za 3,2%, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram