Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2016

Njemački RWE bilježi pad operativne dobiti

Njemačka RWE Grupa, jedna od najvećih europskih energetskih kompanija, s podružnicom i u Hrvatskoj, u 2015. godini ostvarila je operativnu dobit od 3,8 milijardi eura, odnosno neto dobit od 1,1 milijardu eura...

Pokazuje to nerevidirani izvještaj o poslovnim rezultatima Grupe za 2015. godinu. Ove brojke kreću se u okviru predviđanja iz ožujka 2015. godine, stoji u priopćenju. Sa 7 milijardi eura, EBITDA je bila znatno viša od očekivanja. No, iako je dobit zabilježena u sektoru obnovljivih izvora energije udvostručena u odnosu na 2014. godinu, cjelokupna operativna dobit Grupe je smanjena.

Nastavljeni pad veleprodajnih cijena električne energije odrazio se na profitabilnost, kao i nepovoljni prospekti u proizvodnji iz konvencionalnih izvora koji su se dodatno pogoršali. Peter Terium, predsjednik Uprave RWE Grupe je optimist. „Uz program za poboljšanje učinkovitosti pokrenut 2012. godine, novu politiku dividendi koja je uvedena 2014. te naše planove za restrukturiranje cijele Grupe sukladno budućim trendovima u energetskoj industriji, pripremili smo niz mjera koje će Grupu pripremiti za teška vremena, dok istovremeno istražujemo nove poslovne prilike“, kazao je Terium.

Dokapitalizacijom će se financirati daljnji rast Jedna od prekretnica u razvoju Grupe je odluka donesena krajem 2015. godine da obnovljive izvore, distribuciju i opskrbu prebaci u novu kompaniju, koja će biti izlistana na burzi. RWE planira dokapitalizaciju nove tvrtke za otprilike 10% do kraja 2016., izdavanjem novih dionica. Navedena sredstva ulagat će se u financiranje daljnjeg rasta na obećavajućim tržištima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram