Zatvori
Poslovni Puls
07/09/2016

Otvaranje plinskog tržišta donosi pojeftinjenje za krajnje korisnike

Nakon niza poskupljenja tijekom godina, otvaranje tržišta plina donosi - kao i prije sa strujom - obećanje manjih računa građanima. Nakon što su se cijene plina za kućanstva u travnju smanjile za 18 posto, taj bi se trend mogao i nastaviti. Tvrtka RWE Plin najavila je svoj ulazak na tržište i tvrde - bit ćemo najjeftiniji i dostupni u cijeloj Hrvatskoj. Na odgovor konkurencije nisu trebali dugo čekati...

Kućanstva će ubuduće moći birati opskrbljivača kojeg žele, a veća konkurencija trebala bi donijeti i niže cijene. Svoj pohod na kućanstva najavio je RWE Plin, u kojem tvrde da će od regulirane cijene, koju je preko HEP-a dosad jamčila država, biti 5 posto jeftiniji - poručio je predsjednik Uprave RWE Plina i RWE Energije Zoran Miliša.

Taj će popust vrijediti najmanje godinu dana od potpisivanja ugovora. Očekuje da će u tri godine RWE Plin osvojiti deset posto hrvatskog plinskog tržišta kućanstava, a već sada, kazao je - više od 1500 kućanstava čeka potpisivanje ugovora.

U HEP-u kažu da su spremni za tržišnu utakmicu. "Otvorenost tržišta omogućava nam kreiranje novih proizvoda, primjerice energetskih paketa u koji ulaze električna energija, plin i toplinska energija, kojima će se povećati konkurentnost društava HEP Grupe", priopćili su.

Za slobodno tržište bit će spremna i Ina, koja je jedini proizvođač plina u Hrvatskoj, pa svoju šansu vidi i u opskrbi. "Kućanstva su nam u fokusu, jer se i danas gotovo ukupna količina prirodnog plina za potrebe kućanstva isporučuje od strane Ine, preko HEP-a, dakle riječ je o domaćoj proizvodnji prirodnog plina", izjavio je direktor Službe trgovine prirodnim plinom Damir Škugor.Bez obzira na to za kojeg će se opskrbljivača odlučiti, od otvaranja tržišta bi upravo građani trebali imati najviše koristi. Pokazali su to već prijašnji slučajevi, primjerice, u sektoru telekomunikacija i električne energije, piše HRT:

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram