Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2015

HEP i RWE osnovali zajedničku kompaniju s kojom planiraju iskoračiti u regiju

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i europski energetski div RWE osnovali su novu zajedničku tvrtkuza upravljanje projektimau segmentu obnovljivih izvora energije. Dugogodišnji partneri zajedno će preko nove tvrtke razvijati projekte obnovljivih izvora u Hrvatskoj, ali namjeravaju iskoračiti i na tržišta drugih zemalja jugoistočne Europe. Ugovor u osnivanju jučer su u Zagrebu potpisali predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perica Jukić i predsjednik Uprave RWE-a Hrvatska Karl Kraus. HEP i RWE imat će po 50 posto udjela u temeljnom kapitalu, a svaki će partner imenovati po jednog člana uprave tvrtke...

Nova zajednička tvrtka sa sjedištem u Zagrebu bavit će se strateškom procjenom i analizama potencijala ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, razvojem decentraliziranih projekata, akvizicijama, razvojem projekata korištenja otpada za proizvodnju energije, optimizacijom i povećanjem učinkovitosti postojećih postrojenja te pružanjem usluga tehničkog konzaltinga, s fokusom na tržišta jugoistočne Europe.

„Među glavnim poslovnim ciljevima HEP-a su širenje proizvodnog portfelja u području obnovljivih izvora energije te jačanje poslovanja na tržištima država u bliskom okruženju. Tvrtka koju smo osnovali s našim provjerenim dugogodišnjim partnerom, RWE-om, upravo ima zadaću da uspješno realizira te naše ciljeve. S obzirom na vrlo pozitivno iskustvo u Plominu, siguran sam da će naša suradnja s RWE-om i na ovom području biti iznimno uspješna“, izjavio je Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

„Nakon gotovo 20 godina uspješne suradnje u gradnji i upravljanju termoelektranom Plomin 2priveli smo kraju jedno iznimno uspješno partnerstvo, no izlaskom iz Plomina RWE ne odlazi iz Hrvatske. Zato smo osnovali novuzajedničku tvrtku, kroz koju ćemo zajedno istraživati mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije u jugoistočnoj Europi. Uloga RWE-a bit će prije svega u pružanju strateškog savjetovanja, zahvaljujući bogatom iskustvu RWE grupe diljem Europe,“ kazao je Karl Kraus, direktor RWE-a Hrvatska.

Podsjetimo, Hrvatska elektroprivreda i RWE započeli su suradnju 1996. godine, kad je ugovorena gradnja i upravljanje termoelektranom Plomin 2. Termoelektrana je puštena u pogon 2000. godine, a u svibnju ove godine istekao je ugovor koji su dvije strane sklopile po BOT modelu (Build-Own-Transfer), čime je termoelektrana Plomin 2 prešla u stopostotno vlasništvo HEP-a.

Nova zajednička tvrtka, ovaj put u segmentu obnovljivih izvora energije, označava nastavak uspješne poslovne suradnje i dvadesetogodišnjeg partnerstva, navodi se u priopćenju.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram