Zatvori
Poslovni Puls
29/01/2016

U prosincu pogoršanje pokazatelja iz ankete o pouzdanju potrošača

Prema posljednjim podacima iz HNB-ove mjesečne Ankete o pouzdanju potrošača u prosincu je zabilježeno mjesečno pogoršanje sva tri kompozitna indeksa, dok je s druge strane na godišnjoj razini nastavljen rast koji traje od listopada 2014. godine...

Tako je u prosincu kompozitni indeks očekivanja potrošača (IOP) zabilježio pogoršanje za 1,1 indeksna boda zabilježivši pad s -2,8 u studenom na -3,9 u prosincu. Mjesečno pogoršanje indeksa ukazuje na pad očekivanja u svezi s financijskom situacijom unutar kućanstva (pad indeksa odgovora za 1,2 indeksna boda) te ekonomskom situacijom u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci čiji je indeks odgovora na mjesečnoj razini pogoršan za 0,9 indeksnih bodova. Unatoč negativnim kretanjima na mjesečnoj razini na godišnjoj razini zabilježeno je poboljšanje vrijednosti kompozitnog pokazatelja i to za 20,4 indeksnih bodova.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP), koji pored sastavnica IOP-a sadrži i procjenu kretanja broja nezaposlenih te procjenu mogućnosti osobne štednje u narednih 12 mjeseci, zabilježio je u prosincu razinu od -19,3. Usprkos mjesečnom pogoršanju za 1 indeksni bod, na godišnjoj razini zabilježeno je značajno poboljšanje od 16,3 indeksnih bodova.

Osim već spomenutih kretanja sastavnica IOP-a mjesečno pogoršanje indeksa pouzdanja potrošača najvećim dijelom dolazi od nižih očekivanja glede mogućnosti štednje (pogoršanje indeksa odgovora za 1,6 indeksnih bodova). Uz pad percepcije o mogućnosti štednje drugi uzastopni mjesec nastavljano je razdoblje pesimističnijih očekivanja glede budućih kretanja na tržištu rada odnosno kretanja broja nezaposlenih (pogoršanje od 0,5 indeksna boda na mjesečnoj razini).

Indeks raspoloženja potrošača (IRP) također je zabilježio mjesečno pogoršanje s -25,1 u studenom na -25,5 indeksna boda u prosincu.

Uz negativnu percepciju o promjeni ukupne ekonomske situacija u Hrvatskoj u proteklih 12 mjeseci (mjesečni pad za 1,4 indeksna boda), došlo je i do blagog pada percepcije kako se u posljednjih 12 mjeseci promijenila financijska situacija u njihovom kućanstvu (mjesečni pad za 0,1 indeksna boda). Usprkos padu oba pokazatelja zabilježen je porast očekivanja glede mogućnosti kupnje trajnih dobara (za 0,4 indeksnih bodova). Promatrano u odnosu na isti mjesec prošle godine, indeksa raspoloženja potrošača pokazuje poboljšanje za 16,9 indeksnih bodova.

"Možemo zaključiti da je usprkos mjesečnom pogoršanju u prosincu tijekom ove godine kod sva tri kompozitna indeksa potvrđen pozitivan trend njihovog kretanja na godišnjoj razini što je posljedično rezultiralo razinama vrijednosti pokazatelja pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača kakve su posljednji puta viđene u predrecesijskim godinama",objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram