Ministar turizma Anton Kliman održao je prve sastanke u Ministarstvu turizma s kolegama iz ministarstva te predstavnicima turističkog sektora. Ministar je izrazio zadovoljstvo stanjem resora turizma kojeg je preuzeoa , posebno činjenicom da je hrvatski turizam prošle godine zabilježio jedan od najboljih rezultata na Mediteranu s 80 milijuna ostvarenih noćenja…

„Stanje u Europi pratimo i dalje, s naglaskom na trenutnu geopolitičku situaciju te ćemo svakako pripremiti akcijske planove za kratkoročno djelovanje na određenim tržištima. Razgovarao sam s direktorom Hrvatske turističke zajednice i informacije sa sajmova su jako dobre, a booking za Hrvatsku je u ovom trenutku povećan. Vjerujem kako će turistička 2016. godina biti uspješnija od prošle, jer Hrvatska uvijek ima jednu prednost više u odnosu na konkurente, a to je činjenica da smo automobilska destinacija“, naglasio je ministar turizma Anton Kliman.

Ministar je također vrlo zadovoljan analizom investicija za ovu godinu koje bi prema anketi ministarstva trebale iznositi oko 680 milijuna kuna. „Porast investicija svakako veseli te vjerujem kako će se nastaviti trend rasta, i što se tiče brownfield, ali i greenfield investicija. Cilj nam je u turističke svrhe staviti vojnu imovinu koja se trenutno ne koristi, kao i podići kvalitetu postojećih hotela i kampova. Izvrsna je vijest i da je čak šest hrvatskih kampova uvršteno među najbolje kampove prema njemačkom ADAC-u, što je svakako još jedan dokaz naše kvalitete, a kako bi se ponuda upotpunila nastavit ćemo ulaganja u plaže kao naš osnovni turistički proizvod“, ističe ministar Kliman.

Jedan od prvih poteza ministra svakako će biti posjet turističkim sajmovima F.R.E.E. Munchen u veljači, gdje će se susresti s predstavnicima njemačkog ADAC-a te sajmu ITB u Berlinu u ožujku, gdje će, između ostalog razgovarati i s glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Talebom Rifaiem, s kojim očekuje odličnu suradnju.

„Hrvatska može i mora do 2020.godine biti jedna od 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta, kao što smo zacrtali Strategijom razvoja turizma. Ovaj i sljedeći tjedan nalazim se i s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu kako bismo se dogovorili oko kratkoročnih i dugoročnih planova za pojedine segmente turizma te uklonili barijere za povećanje naše turističke konkurentnosti“, podcrtao je ministar Kliman prve sljedeće aktivnosti u resoru.