Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2016

U Hrvatskoj cvate biznis proizvodnje vrhunskih voćnih rakija

POVEZANE OBJAVE:

Iako u nas većina poljoprivredne proizvodnje kontinuirano opada, ima i onih s itekako dobrom perspektivom. Izvoz domaćih vrhunskih voćnih rakija samo je lani dosegnuo vrijednost od gotovo pet milijuna dolara. Da, zato i ne čudi da se, također lani, u toj proizvodnji registriralo čak 20 tisuća novih, malih proizvođača, a najviše (17 tisuća) u Slavoniji...

Na sunčanim obroncima Papuka, carstvo je ekološke šljive. Snažna stabla obećavaju dobru godinu, ona lanjska dala je u voćnjacima samo vrhunsku kakvoću.

Zbog dobrih uvjeta za uzgoj, domaći su se voćari zdušno okrenuli preradi. Poznaju je u dušu pa im nije dugo trebalo da europsko tržište osvoje kvalitetnim rakijama. Izvozom su samo lani uprihodovali gotovo 5 milijuna dolara i dvostruko premašili uvoz.

Tržište je golemo, uređeno, spremno platiti dobar proizvod, a sivoj ekonomiji koja je u ovoj proizvodnji cvala, uspješno se doskočilo Zakonom o trošarinama.

"Trošarine su u ovom trenutku prilagođene malim proizvođačima, odnosno onima koji peku tih 20 litara čistog alkohola, odnosno oko 50 litara rakije", kaže Robert Krnčević, predsjednik Udruge voćara Požeško-slavonske županije.

Proizvedu li više, plaćaju puni iznos trošarine ili 20-tak kuna po litri voćne rakije. Nije malo, ali se isplati. Cijena ovakve boce vani je od 30 do 50 eura. Pa ne čudi da se od ulaska u Uniju u nas registriralo čak 20 tisuća novih, malih proizvođača. I to najviše u Slavoniji gdje je rakijaška tradicija najdulja, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram