Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2016

Ohrabrujuće izjave novog hrvatskog ministra financija

Naša je namjera ići na smanjenje rashodovne strane proračuna, rekao je za Dnevnik HRT-a novi ministar financija Zdravko Marić. Manji deficit, gospodarski rast i aktivnija upotreba državne imovine, pogotovo mrtvog kapitala, naši su ciljevi, kazao je...

U razgovoru s premijerom Tihomirom Oreškovićem teme su bile vezane za gospodarstvo i financije. Upitan gdje će rezati, kazao je da ne bi licitirao o detaljima. Namjera je da Ministarstvo financija izradi okvir, smjernice fiskalne politike, odredi limite rashodovne strane proračuna. U ovoj godini trebali bismo ići s nominalnim smanjenjem proračuna.

Nužno je, kaže, da se rashodovna strana smanji jer je to jedna od osnovnih poluga kako smanjiti deficit. Prihodovnu stranu smo iscrpili. Želja nam je da razmišljamo kako ići na rasterećenje gospodarstva, a ne suprotno, rekao je.

Tri su osnovna stupa smanjenja javnog duga, kazao je: deficit, gospodarski rast - njegovo ubrzanje i održivost, te efikasnija upotreba državne imovine, pogotovo one koja nije u upotrebi.

Upitan o dizanju plaća u javnom sektoru za 1,8 mlilijardi, rekao je da će poslati jasnu poruku da su otvoreni za razgovore, "neće odmah ići na povećanje".

Upitan o franku i reviziji slučaja, rekao je kako i on i premijer imaju manjak činjenica. Želimo otvoriti dijalog građana, banaka i HNB-a. Ne može reći konkretnije, rekao je.

Kreću u analizu stanja u Ministarstvu financija. Prošlo je, kaže, premalo vremena da bi pronašli nekakve "dubioze", odnosno kosture u ormaru.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram