Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2016

Putin napokon priznao: Teško nas pogađaju europske sankcije

Greška Rusije je bilo ta što nije zastupala svoje nacionalne interese, izjavio je predsjednik ruske države Vladimir Putin...

„Da, Rusija je pravila greške. Mi nismo zastupali svoje nacionalne interese, a to je trebalo činiti od samog početka. I tada bi, možda, svijet bio bolje uravnotežen”, izjavio je Putin u ekskluzivnom intervjuu za njemački list Bild, odgovarajući na pitanje je li Rusija tijekom 25 godina napravila neku grešku.

Ruski predsjednik je istaknuo da je Rusija spremna tražiti kompromise u suradnji s Europom na temelju međunarodnog prava.

„Pitali ste me jesam li prijatelj ili neprijatelj? Odnosi među državama se grade na malo drugačiji način, a ne kao odnosi među ljudima. Ja nisam ni vaš prijatelj, ni nevjesta, ni mladoženja, ja sam predsjednik Ruske Federacije. Radi se o 146 milijuna ljudi koji imaju svoje interese i ja sam ih dužan zastupati. Spremni smo to ne raditi kroz sukob, spremni smo tražiti kompromise, ali, naravno, na temelju međunarodnog prava, koje svi tumače na isti način”, odgovorio je Putin na pitanje o suradnji Rusije i zapadnih zemalja poslije pripajanja Krima.

Putin je dodao da su europske sankcije koje su uslijedile pogrešne i nemaju za cilj pomoći Ukrajini, koliko smanjiti mogućnosti napretka Rusije.

„Što se tiče reakcije naših zapadnih partnera, čini mi se da je bila pogrešna i da nije imala za cilj pomoći Ukrajini, nego obuzdati mogućnosti razvoja Rusije. Čini mi se da to ne treba raditi, u tome i leži glavna greška, već treba, naprotiv, koristiti uzajamne mogućnosti za zajednički napredak, za zajedničko rješavanje problema s kojima se suočavamo”, izjavio je Putin.

"Sankcije preko međunarodnog tržišta dosta djeluju na Rusiju", rekao je ruski čelnik u duljem razgovoru za tabloid, nazivajući ih "teatrom apsurda".

"Najveću štetu (ruskom gospodarstvu) nanio je pad cijene energenata. Što se tiče izvoza nafte, prihodi su na razini rashoda, što ćemo djelomice nadoknaditi" u drugim sektorima, dodao je.

Rusko gospodarstvo se "postupno" stabilizira: BDP je u 2015. pao za 3,8 posto, a industrijska proizvodnja za 3,3 posto, ali je trgovinska bilanca pozitivna", ocijenio je Putin. "Prvi put zadnjih godina izvozimo puno više robe s dodanom vrijednosti i imamo više od 300 milijarda u zlatnim rezervama", dodao je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram