Zatvori
Poslovni Puls
06/01/2016

Evo zašto će 2016. godina biti idealna za kupnju investicijskog zlata i srebra

Rast cijena zlata i srebra u 2016. jedno je od predviđanja za tek započetu godinu u kojem se slaže većina financijskih stručnjaka. Razlog je vrlo jednostavan – trenutačna cijena zlata koja na svjetskom tržištu iznosi oko 1.070 dolara za uncu prilično je niska, te pruža kvalitetnu osnovu za ulaganje s brzim povratom sredstava, ali i bazu za značajno povećanje vrijednosti plemenitih metala u tekućoj godini...

Iako dio analitičara smatra da bi cijene zlata u 2016. godini mogle pasti i ispod 1.000 dolara za uncu, drugi vjeruju da bi ovaj plemeniti metal mogao premašiti i vrijednost od 1.500 dolara za uncu.

Najrealnije su prognoze ''u sredini'', one koje vjeruju da će se zlato kretati oko vrijednosti od 1.200 do 1.300 dolara za uncu, što je u odnosu na aktualnu cijenu zlata rast od dvadeset do trideset posto.

"Sličnu situaciju imali smo i prije točno godinu dana. Krajem 2014. godine cijena zlata bila je otprilike na sadašnjim razinama, što je potaknulo potražnju. I jedan naš klijent tada je kupio oko milijun kuna vrijedne zlatne poluge, a već u veljači 2015. godine cijena im je porasla na 1,2 milijuna kuna. Samo u dva mjeseca čovjek je zaradio 200 tisuća kuna, odnosno 20 posto uloženog novca", kaže Davor Žic, direktor marketinga tvrtke Auro Domus, grupacije specijalizirane za trgovinu plemenitim metalima, i najveće hrvatske tvrtke u ovom sektoru.

zlato_v2

U svojoj ponudi Auro Domus ima asortiman najvećih svjetskih kovnica plemenitih metala, ali i vlastite proizvode, a interes Hrvata za kupnju dukata, zlatnih poluga, zlatnika i zlatnih pločica raste iz godine u godinu – u 2015. godini ukupan rezultat prodaje zlata premašio je 28 milijuna kuna, dok se za 2016. godinu planira dodatno povećanje od 20 do 25 posto. Takav plan iz ove tvrtke objašnjavanju kretanjima cijene na svjetskom tržištu, koje će biti povoljnije za zlato, ali i specifičnostima hrvatskog tržišta na kojem je investicijsko zlato ostalo jedino neoporezivo ulaganje.

Na svjetskoj razini, zlato će prema višim cijenama pogurati i činjenica da je eksploatacija zlata sve skuplja, što dovodi do smanjenja ponude. Očekivanja su da će se u naredne dvije godine zatvoriti preko 50 rudnika zlata, a već sada ukupan trošak proizvodnje jedne unce zlata eksploatacijom rude veći je od vrijednosti unce na tržištu. Pad ponude, u kombinaciji sa snažnom potražnjom za zlatom koja je zadržana iz 2015. godine zbog relativno niskih cijena na tržištu, trebao bi biti snažan poticaj za rast cijena plemenitih metala u 2016. godini.

"Na hrvatskom tržištu također očekujemo novi interes za kupnju investicijskog zlata. Već lani, nakon uvođenja poreza na štednju, značajan dio kapitala preusmjeren je u zlato, dok sada očekujemo sličan efekt budući da je od 1. siječnja uveden i porez na dobit stečenu trgovanjem dionicama. Tako je ulaganje u zlato praktički ostalo jedino neoporezivo ulaganje, jer se na njega ne plaća niti PDV", zaključio je Žic.

Budući da je investicijsko zlato novi financijski proizvod na hrvatskom tržištu, uveden tek krajem 2013. godine, Auro Domus je javnosti predstavio i uslugu besplatnog savjetovanja za sve potencijalne klijente. Analitičari tržišta dostupni su putem besplatnog info-broja 0800 510 510, a više informacija može se naći i na službenim stranicama Auro Domusa - http://aurodomus.hr/.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram