Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2015

I Kinezi najavljuju velike strukturne reforme

Kina je obećala primjeniti strukturne reforme kako bi potaknula reforme i inovacije te time osigurala gospodarski rast u 2016., objavljeno je u ponedjeljak nakon ključne gospodarske konferencije na kojoj je prisustvovao vrh države...

Prema izjavi, objavljenoj nakon četverodnevnog sastanka u Pekingu, središnja vlada će nastaviti svoje strukurne gospodarske reforme i strategiju poticanu inovacijama. Sastanak, kojem su prisustvovali kineski predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang, privukao je mnogo pozornosti, budući da je 2016. godina također početak sljedećeg petogodišnjeg razvojnog plana.

Vodstvo će prioritet dati reformama u sektoru opskrbe, što je termin kojeg su vlasti u posljednje vrijeme često upotrebljavali. Reformama se namjeravaju povećati razine proizvodnje te učinkovitije iskorištavati zemlja, radna snaga i kapital. U sklopu reformi predloženo je nekoliko konkretnih mjera, uključujući one vezane za nekretnine, prekomjerni industrijski kapacitet, rasprodaju imovine i smanjenje korporativnih troškova.

Jedan dio mjera odnosi se na sektor nekretnina te će utjecati na živote stotina milijuna kineskih građana. U izjavi se navodi kako će vlada promovirati konsolidaciju tvrtki za razvoj nekretnina i poticati ih na smanjenje cijena stambenih jedinica.

Istovremeno je tijekom konferencije odlučeno da će se najava ciljanog BDP-a za 2016. odgoditi do ožujka. Stručnjaci predviđaju da će taj broj biti postavljen između 6.6 i 6.8 posto. Kineska vlada također je obećala da će fiskalnu politiku učiniti snažnijom, monetarnu politiku fleksibilnijom te da će se i dalje držati politike otvaranja, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram