Zatvori
Poslovni Puls
21/12/2015

Slobodna trgovina između Kine, Južne Koreje i Australije

U nedjelju su na snagu stupili sporazumi o slobodnoj trgovini između Kine, Južne Koreje i Kine, Australije, što će tim državama omogućiti jačanje izvoza robe i usluga...

Prema sporazumu s Australijom, ukinute su carine za 95 posto australske uvozne robe, dok će se kineskim tvrtkama omogućiti više ulaganja u zemlji. Također će se olakšati dobivanje viza za kineske posjetitelje.

Sporazum s Južnom Korejom će donijeti ukidanje carina za 91 posto korejskih proizvoda u idućih 20 godina, a Seoul će ukinuti carine za 92 posto kineske robe.

Južnokorejske tvrtke zahvaljujući sporazumu očekuju rast uvoza iz Kine u vrijednosti od 1,35 milijardi dolara do kraja iduće godine, prenosi južnokorejsko ministarstvo strategija i financija.

Kina je najveći trgovinski partner Južnoj Koreji i najveće izvozno tržište. Južna Koreja je također jedan od najvećih inozemnih ulagača u Kini.

Kina je Australiji najveće izvozno tržište, a roba, prirodni resursi i poljoprivredni proizvodi se nalaze na vrhu izvozne liste.

"Ova dva sporazuma o slobodnoj trgovini će ubrzati pregovore za ostale takve sporazume i Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo," rekao je Shen Danyang, glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine.

Ling Guijun, potpredsjednik Sveučilišta za međunarodno poslovanje i ekonomiju, izjavio je "da su tri zemlje bile zainteresirane za zaključivanje sporazuma što je prije moguće kako bi se povećao izvoz u Kinu te dobila podrška javnosti i tvrtki za jačanje njihove političke pozicije."

Lin je izjavio da sporazumi s Južnom Korejom i Australijom imaju napredne članke o trgovini uslugama. Ulaganja su također važna, jer su te zemlje glavno investicijsko odredište za kineske tvrtke, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram