Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2015

Kinesko političko vodstvo predstavilo gospodarske smjernice za 2016. godinu

Komunistička partija Kine (KPK) u ponedjeljak je predstavila najveće gospodarske zadatke za 2016., prvu godinu 13. po redu petogodišnjeg plana...

Kako bi se smanjio broj neiskorištenih stambenih jedinica, više migrantskih ruralnih radnika dobit će urbanu dozvolu boravka, što će im omogućiti da kupuju nekretnine u gradovima, stoji u izjavi objavljenoj nakon sastanka politbiroa Centralnog komiteta KPK kojim predsjeda kineski predsjednik Xi Jinping.

Kina bi također trebala povećati stopu urbanizacije koja se temelji na broju registriranih urbanih stanovnika. Krajem 2014. udio registriranih urbanih stanovnika u ukupnoj populaciji bio je 35.9 posto. Postojeći plan ima cilj povećati to na 45 posto do 2020.

Kina će gradove učiniti više pogodnim za život, prilagodit će veličinu gradova, poboljšati urbanu infrastrukturu i zaštiti povijesno i kulturno nasljeđe, navodi se u izjavi. Vlada bi također trebala poboljšati planiranje i upravljanje gradovima.

U 2016. Kina će nastaviti promicati masovno poduzetništvo i inovacije smanjenjem financijskog tereta za tvrtke. Mjere će uključivati smanjivanje cijena transakcija, poreza i davanja za socijalno osiguranje. Vlada također namjerava poboljšati cjelokupno poslovno okruženje poticanjem spajanja poduzeća, reorganizacije i, u nekim slučajevima, pokretanjem stečaja tvrtki.

"Kina bi trebala spriječiti i riješiti financijske rizike te obraniti svoje neto prihode kako bi eliminirala sistemske i regionalne financijske rizike." stoji u izjavi.

Ubrzavanje administrativnih postupaka, delegiranje ovlasti, reforma tvrtki u državnom vlasništvu, oporezivanje, financije i socijalno osiguranje i dalje će biti prioritet. U izjavi se dodaje da se za narod treba osigurati osnovni životni standard, dok će zaštita intelektualnih prava i interesa stranih tvrtki pomoći industrijskoj suradnji s drugim zemljama i popraviti domaću investicijsku klimu.

Kina bi u 2016. trebala nastaviti održavati gospodarski rast u odgovarajućem rasponu. U prva tri kvartala 2015. kinesko gospodarstvo poraslo je za 6.9 posto, što je uglavnom u skladu s vladinim ciljem od oko 7 posto.

"Poboljšanjem domaće potražnje zemlja bi također trebala povećati kvalitetu i učinkovitost ponude." navodi se u izjavi.

Osim toga, pozornost će se dati povećanju učinkovitih ulaganja, njegovanju novih pokretača rasta i jačanju konkurentnosti tradicionalnih sektora.

Prošlog četvrtka je CK KPK održao sastanak kako bi zatražio mišljenje o predloženom gospodarskom radu od osoblja koje ne pripada KPK. Za vrijeme predsjedanja sastankom Xi je izjavio da će gospodarski i socijalni razvoj Kine, osobito strukturalne reforme, sljedeće godine biti težak. Zemlja bi trebala nastaviti s reformama i otvaranjem, držati se općih smjernica u "težnji za napretkom te istovremeno održavati stabilnost i promicati poboljšanje produktivnosti", rekao je predsjednik, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram