Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2015

Kina u idućih pet godina može zadržati stopu rasta od 6,5 posto

Kinesko gospodarstvo može održavati stopu rasta od 6,5 posto godišnje tijekom 13. Petogodišnjeg plana (2016.-2020.), izjavio je Justin Yifu Lin, profesora s Pekinškog sveučilišta i bivši glavni ekonomist Svjetske banke...

Kineski BDP po glavi stanovnika bi do 2020. mogao dosegnuti 12 615 dolara, što je značajan porast u odnosu na sadašnju razinu od 7800 dolara, Lin je izjavio za časopis "Economic Information Daily".

Lin svoja predviđanja pripisuje domaćoj potražnji, a ne izvozu, dodajući da će potrošnja i investicije biti ključne u ostvarivanju ovih ciljeva.

Po njegovoj logici, rast se potrošnje temelji na povećanim prihodima, a prihodi se oslanjaju na učinkovitosti rada, što zahtjeva tehnološku obnovu i nadogradnju industrije, a oboje ovise o investicijama.

Kina je bogata u investicijskim resursima s obzirom na to da stopa duga kineske vlade stoji na 56 posto BDP-a, što je puno niže od razvijenih zemalja, čija je stopa duga uglavnom veća od 100 posto, rekao je Lin.

"Privatna štednja u Kini je viša od 50 posto nacionalnog BDP-a.", rekao je Lin, dodajući da dražava također ima devizne rezerve od 3,5 trilijuna američkih dolara, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram