Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2015

Evo što hrvatski radnici misle o kulturi "čik pauze"

Iako nije zdravo, čak 45 posto pušača smatra da cigareta doprinosi radnoj produktivnosti. Istraživanje Državnog sveučilišta Ohio pokazuje da pušač godišnje svog poslodavca u prosjeku "košta" 35.106 kuna više od nepušača, a najveći trošak predstavlja 'čik pauza' – 17.935 kuna...

U isto vrijeme, druga istraživanja pokazuju da nikotin poboljšava koncentraciju i pamćenje te održava budnost. Provedeno je istraživanje te pušačke navike hrvatskih zaposlenika te kako 'čik' pauza utječe na njihov posao, a Moj posao navodi kako više od polovice ispitanih (54%) koji su pušači, čak 92% puši među njima nađe vremena za cigaretu tokom radnog vremena. Tek 8% ispitanika suzdržava se od svoje navike dok su na poslu. Najveći broj ispitanih (41%) na cigarete mjesečno troši između 200 i 500 kuna.

Četvrtina ispitanika (26%) troši između 500 i 800 kuna, dok iznad 800 kuna potroši 9% ispitanika. Manje od 200 kuna mjesečno na cigarete potroši 24% ispitanika. Ni povećanje cijena cigareta ne utječe previše na pušačke navike, pa čak 54 posto ispitanika odgovara da će pušiti i dalje, smanjenje pušenja planira 28% ispitanika, dok će ih 9% prestati kupovati cigarete i počet će kupovati duhan. Svega 9% ispitanika navodi prestanak pušenja zbog povećanja cijena cigareta. Većina ispitanika (52%) na cigaretu potroši 15 minuta radnog vremena. Na "čik pauzi" od pola sata ostane 35% ispitanika, dok 9% njih na cigaretu potroši i 45 minuta radnog vremena. Do sat vremena na pušenje potroši 3% ispitanika, dok ih 1% iskoristi i više od sat vremena za svoju naviku.

Za razliku od pušača, čak 79% nepušača smatra da kolege pušači troše previše vremena na pauzama za cigaretu. Da cigareta pozitivno utječe na njihovu produktivnost tvrdi 45% pušača, dok ih 40% priznaje da nema takvog utjecaja. Svega 3% ispitanika navodi da cigareta smanjuje produktivnost, a 12% ih ne zna procijeniti učinak pušenja na produktivnost. Za razliku od pušača, nepušači tvrde da pušenje za vrijeme posla smanjuje produktivnost (41%). Većina pušača (74%) na poslu nije doživjela neugodne posljedice zbog svoje navike, tek nekih 14% pušača od šefa te 12% od strane kolege nepušača. Bez obzira što i sami puše, 42% pušača smatra da pušenje ostavlja loš dojam na nadređene, a isto toliko ispitanika smatra da pušenje ostavlja loš dojam na poslovne klijente, dok ih 15% smatra da pušenjem ostavljaju loš dojam na kolege.

Nepušači smatraju da su kolege pušači bolje povezani. Petina nepušača (21%) osjeća se izolirano od strane pušača, no 64 posto njih ipak nema takav osjećaj. "Više informacija, mogućnost razmjene iskustva, bolje povezivanje s kolegama i nadređenima", jedan od ispitanika navodi kao razloge dok s druge strane njih 38% smatra da pušači nisu bolje međusobno povezani.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram