Zatvori
Poslovni Puls
05/06/2013

Ulaskom u EU cigarete će poskupjeti za dvije do pet kuna

Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje...

Očekuje se da će cigarete poskupjeti od dvije do pet kuna po kutiji. Kolike će u konačnici biti nove cijene duhanskih proizvoda na hrvatskom tržištu, ovisit će, osim o većim trošarinama, i o tome hoće li se proizvođači odreći dijela marže.

Provedba je to postupnog povećavanja trošarine na cigarete, a uzimajući pri tome kao bitnu činjenicu preuzetu obvezu da danom pristupanja Europskoj uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57% prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta, ovom se Uredbom propisuje visina trošarine na cigarete i utvrđuje minimalna trošarina na cigarete.

Specifična trošarina iznosi 197 kuna za 1000 komada cigareta uz proporcionalnu trošarinu 37% od maloprodajne cijene cigareta te se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete s 486 kuna za 1000 komada na 567 kuna za 1000 komada cigareta. Povećava se i trošarina na sitno rezani duhan, tako da iznosi 450,00 kn/kg, te ostalog duhana za pušenje tako da iznosi 380,00 kn/kg.

Osim fiskalnih učinaka, povećanjem trošarine postižu se i zdravstveni efekti u smislu smanjenja potrošnje cigareta, a sukladno i međunarodno preuzetim obvezama u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram