Zatvori
Poslovni Puls
26/11/2015

Etihad preko Air Serbie želi kupiti Croatia Airlines !?

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je prije nekoliko dana da će u dogledno vrijeme Air Serbia kupiti jednu balkansku aviokompaniju...

Vučić nije naveo koja bi to aviokompanija bila, no rekao je i da bi srbijanski nacionalni avioprijevoznik dosad već kupio dvije ili tri aviokompanije u regiji da nema političkih prepreka za to. Air Serbia, otkako je u nju 2013. godine sa 49 posto udjela ušao moćni Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, bilježi velike stope rasta pa je Vučić kazao i da srbijanska aviokompanija posluje uvjerljivo najbolja u cijeloj regiji. Kao prva moguća akvizicija Air Serbije u stručnim se krugovima navodi crnogorski Montenegro Airlines, koji je ovaj mjesec potpisao memorandum o strateškoj i komercijalnoj suradnji s Etihadom, piše Večernji.

Vučićeve izjave o akvizicijama Air Serbije u regiji stižu u vrijeme kad hrvatska Vlada drugi put pokušava naći kupca ili strateškog partnera za Croatia Airlines. Za to je angažiran fond Svjetske banke IFC, koji je ispitao interes 13 svjetskih aviokompanija za hrvatskog avioprijevoznika. Kao što smo pisali prije nekoliko dana, u drugi krug ušli su njemačka Lufthansa, grčki Aegean Airlines i Turkish Airlines, s kojima će predstavnici IFC-a nastaviti razgovore o modelu po kojem bi ušli u CA – dokapitalizacijom, kupnjom ili strateškim partnerstvom. Nakon tih razgovora sljedeće će se godine raspisati međunarodni javni natječaj na koji će se moći javiti i druge aviokompanije, pa tako i Air Serbia. Ona će, pak, s obzirom na to da Srbija nije u EU, moći steći najviše 49 posto dionica CA.

Vlada je ovaj put angažirala IFC kako bi našla potencijalne kupce i tako bila sigurna da će se netko javiti na natječaj kako se ne bi ponovio scenarij iz prvog natječaja na koji se nije javio nitko. IFC, kako Večernji list doznaje, nije kontaktirao s Air Serbijom zbog Croatia Airlinesa, no zato jest s Etihadom, koji je pokazao interes za hrvatskog avioprijevoznika.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram