Zatvori
Poslovni Puls
18/11/2015

Za kvadrat kuće u Dubrovniku prosječno se traži čak 3.605 eura

Prosječne oglašavane cijene kuća tijekom listopada zabilježile mjesečni pad vrijednosti od 0,4 posto, pokazuju podaci portala Crozilla.com...

Najveći pad cijena kuća tijekom listopada je zabilježen u Dubrovniku i Varaždinu, dok Split i Zadar bilježe najveći mjesečni porast. Prosječna tražena cijena kuće, s uključenom cijenom okućnice, u Dubrovniku je iznosila 3605 eura po metru kvadratnom što je 3,3 posto niže no mjesec ranije. U Varaždinu su cijene pale za 3,2 posto, a za jedan se kvadrat u prosjeku tražilo 756 eura.

Najveći mjesečni porast oglašavanih cijena kuća tijekom listopada je iznosio 1,4 posto, a zabilježen je u Zadru gdje je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1715 eura, te u Splitu gdje se za kvadrat kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku tražilo 2278 eura.

Gdje su skuplje kuće, a gdje stanovi?

Kako bi riješili vlastito stambeno pitanje, većina se kupaca dvoumi između kupnje kuće i stana.

Kuća najčešće jamči veću slobodnu i više vlastitog prostora, ali ujedno i veće troškove režija i održavanja, stoga mnogim kupcima odluka prevagne na kupnju stana.

Unatoč tome što su njihove cijene u prosjeku bile niže no cijene stanova, potencijalnim kupcima kuće tijekom listopada nisu bile na vrhu liste prioriteta.

Tijekom listopada u kontinentalnim područjima cijene kuća bile su niže no cijene stanova, dok su stanovi u prosjeku bili skuplji tek u pojedinim gradovima na moru.

U Opatiji se za kvadrat kuće tražilo 496 eura manje nego za kvadrat stana. U Osijeku je ta razlika iznosila 355 eura, u Varaždinu 327 eura, a u Zagrebu 270 eura.

Dubrovnik, Split, Pula, Poreč, Senj gradovi su u kojima su tijekom listopada oglašavane cijene kuća bile više no cijene stanova. Najveća je razlika pritom zabilježena u Dubrovniku gdje je prosječna cijena kvadrata kuće bile 583 eura viša no cijena kvadrata stana.

Najmanja razlika u cijenama ovih vrsta nekretnina je zabilježena u Senju gdje je iznosila tek 2 eura po metru kvadratnom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram