Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2015

Virtualnom gospodarskom komorom do konkurentnijega gospodarstva

„Ideja o virtualnoj gospodarskoj komori, odnosno svjetskoj mreži poduzetnika, prati nastojanja HGK da osnaži konkurentnost hrvatskih tvrtki. Spremni smo svakako staviti svoje kapacitete na raspolaganje u ostvarivanju kontakata hrvatskih poduzetnika iz zemlje i svijeta što će, vjerujem, značajno pridonijeti povećanju robne razmjene i ulaganja u Hrvatsku te stvaranju snažnijih veza između hrvatskih poduzetnika diljem svijeta.“, naglasio je predsjednik HGK Luka Burilović na konferenciji „Meeting G2.1“...

Napomenuo je i da se sljedeće godine planira, uz predstavništva HGK u Bruxellesu i Rusiji, otvoriti predstavništva i u drugim zemljama u svijetu. „Voljni smo preuzeti ulogu središnje kontakt - točke putem koje će se razmjenjivati informacije između zainteresiranih poduzetnika, nuditi robe, usluge i obavijesti o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku“, zaključio je Burilović.

Govoreći o mogućnostima za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, predsjednik Privredne komore Federacije BiH Marko Šantić istaknuo je osam razloga zbog kojih treba ulagati u BiH. To su: strateška lokacija Bosne i Hercegovine na pragu EU te tržišta EFTA-e i CEFTA-e i istoka Europe; sigurno investicijsko okruženje; povoljni trgovinski ugovori i liberalni trgovinski režimi sa zemljama Europe i svijeta; međusobno izbjegavanje dvostrukog oporezivanja i zaštita investicija; povoljan porezni i carinski sustav (PDV od 17 posto te 10 posto poreza na dobit); konkurentna i relativno obrazovana radna snaga; niski operativni troškovi te prirodni resursi i atraktivne lokacije za ulaganje.

Šantić je ulagačima preporučio sektore poljoprivrede i turizma te metalne i drvne industrije, koja su perspektivna za ulaganja u BiH.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram