Zatvori
Poslovni Puls
30/10/2015

Loši rezultati: Croatia Airlines na rubu profitabilnosti

U prvih devet mjeseci ove godine hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines ostvario je neto dobit od 3,9 milijuna kuna i operativnu dobit od 4,8 milijuna kuna, što je bolje od planskih vrijednosti te je tako nastavljen pozitivan trend koji kompanija bilježi u provođenju programa restrukturiranja. Ipak, neto dobit značajno je smanjena u odnosu na isto lanjsko razdoblje kad je iznosila 42,75 milijuna kuna neto zarade...

Pozitivnim poslovnim rezultatima pridonio je rast prihoda od putničkog prijevoza za 2 posto, a pritom je u međunarodnom redovitom prometu prevezeno 3 posto više putnika nego lani. Ukupna prodaja u prvih devet mjeseci bolja je za 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a inozemna prodaja narasla je 6 posto.

U zrakoplovima je ukupno prevezeno 1,465.997 putnika uz isti broj letova kao i u 2014. godini, a pritom je više od dvije trećine putnika prevezeno na međunarodnim letovima, Prosječna popunjenost kabine iznosila je 70,2 posto, što predstavlja rast od 0,6 postotnih bodova. S obzirom na dosadašnje prometne pokazatelje, ove godine se u zrakoplovima ukupno očekuje oko 1,880.000 putnika.

Pojačan porast ulaganja i investicija, prvenstveno u zrakoplove i rezervne dijelove, koje su dosegle gotovo 60 milijuna kuna, odnosno rast od 25 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, prati i rashodovna strana pa su operativni troškovi narasli za 3 posto. Od toga se najznačajniji rast odnosi na troškove održavanja flote zbog najma i održavanja motora.

U 2015. godinu Croatia Airlines je ušao sa 12 code share partnera, a tijekom godine kompanija je počela surađivati u prijevozu putnika i sa Singapore Airlinesom i Air Canadom.

Ostvareni rezultati izravno su povezani s provedbom mjera strateškoga, operativnoga i financijskog restrukturiranja, čija je implementacija rezultirala ostvarenjem pozitivnoga financijskog rezultata na kraju poslovne 2013. i 2014. godine. U 2015. godini, koja je ujedno i posljednja godina provedbe programa restrukturiranja, Croatia Airlines nastavlja s primjenom svih planiranih mjera i aktivnosti kako bi se i u budućnosti omogućilo stabilno i održivo poslovanje, daljnji razvitak te još uspješnije pozicioniranje na regionalnom i europskom tržištu.

Prema mišljenju Uprave tvrtke, uspješni završetak programa restrukturiranja krajem ove godine, o čemu najbolje govore poslovni rezultati, omogućit će realizaciju plana rasta. Financijski uredno i održivo poslovanje, uz kontinuirana ulaganja u flotu i školovanje operativnog osoblja te neprestano podizanje kvalitete, dobar su temelj za daljnji razvoj. Socijalni mir i dvogodišnji kolektivni ugovor potpisan u početku ove godine, novi code share partneri, otvaranje trećeg hangara za tehničke servise i uspješan završetak pregovora s Airbusom važni su koraci u tom smjeru.

Na hrvatskom zrakoplovnom tržištu Croatia Airlines drži ukupno gotovo 30 posto udjela u putničkom prometu u domaćim zračnim lukama, gdje je izražena sezonalnost prometa s visokim stupnjem konkurencije u ljetnim mjesecima. Tijekom ljetne sezone na hrvatskom tržištu usluge pruža gotovo 100 zrakoplovnih kompanija i više od polovine svih putnika preveze se u trećem kvartalu. U zimskom je razdoblju, međutim, prisutnost drugih avioprijevoznika minimalna, dok Croatia Airlines prometuje tijekom cijele godine. Tako tvrtka omogućuje cjelogodišnju otvorenost hrvatskih zračnih luka i stalnu vezu Hrvatske sa svijetom te izravno utječe na stabilnost poslovanja ostalih gospodarskih subjekata u sustavu zračnog prometa.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram