Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2015

FED ponovno sastanči: Hoće li doći do podizanja kamatne stope?

Nitko ne računa s time da će na današnjoj sjednici američke središnje banke Fed u srijedu doći do većih promjena kod referentne kamatne stope, koja je rekordno niska već sedam godina. "Nakon prošle sjednice do sada nije objavljeno puno ekonomskih podataka", kaže Bernd Weidensteiner iz njemačke banke Commerzbank. Zato bi, smatra on, Fed mogao odlučiti da i dalje drži obje opcije otvorenima...

Američku središnju banku prije svega brine Kina - drugo po veličini gospodarstvo na svijetu. Još od ljeta odande stižu skoro samo loše vijesti. Povećanje kamatne stope moglo bi ugroziti pojedine prezadužene lokalne vlade i poduzeća i poljuljati cijelo svjetsko gospodarstvo, upozoravaju ekonomski stručnjaci iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U globaliziranom svijetu jedna važna središnja banka kod određivanja kamatne stope ne smije gledati samo na vlastitu zemlju, nego mora imati u vidu cijelo svjetsko gospodarstvo. U prošlosti je već sama najava Feda da će smanjiti kupovinu državnih obveznica dovela do poremećaja u zemljama s ubrzanim gospodarskim razvojem, jer su ulagači odmah počeli povlačiti odande novac. Posljedica: "Valute su izgubile na vrijednosti i došlo je do izvjesnog nemira na financijskim tržištima u tim zemljama", kaže Bernd Weidensteiner za DW.

Turbulencije bi mogle biti još veće, ako američka središnja banka stvarno označi kraj svoje vrlo labave monetarne politike. Stručnjak Commerzbanka predviđa dva problema u tom slučaju. Kao prvo: zaduženja u dolarima će poskupjeti, jer će domaćoj valuti pasti vrijednost. "Drugi problem je, naravno, da bi onda mogao započeti odljev kapitala iz tih zemalja, što bi ugrozilo domaće investicije."

No Kina nije ugrožena, smatra Ansgar Belke sa Sveučilišta Duisburg-Essen: "Kina će krajem godine postati stabilnija. Ni Indija nije ugrožena. Ali postoje druge zemlje, koje su izložene takvim šokovima. Među njima je u svakom slučaju Brazil." Najveće gospodarstvo Latinske Amerike nema samo veliku rupu u državnom proračunu, nego ga ranjivim čini i veliki deficit tekućeg računa platne bilance. Osim toga, prijeti i stagnacija gospodarstva.

U usporedbi s Brazilom, Kina se nalazi u povoljnoj situaciji. Njezin bruto domaći proizvod, doduše, više ne raste tako brzo, ali i dalje raste. Suficit trgovinske bilance u rujnu je s više od 60 milijardi dolara bio najveći u proteklih godinu dana. Zbog toga i dalje rastu bilijunske devizne rezerve. Zato Kina ne može biti trajni razlog da se ne poveća kamatna stopa, smatra Bernd Weidensteiner.

Razlog zbog kojeg Fed do sada nije imao hrabrosti su i globalni trendovi. „Opći trend je da se kamatne stope, ako se može, dodatno snižava, odnosno proširi nekonvencionalne mjere poput „poplave novca“ na tržištu s ciljem kupovine državnih obveznica, što će ESB možda opet napraviti“, kaže Weidensteiner.

Političari i akteri na financijskim tržištima su se odavno navikli na činjenicu da je novac besplatan. Slatki otrov „ubija“ spremnost na provođenje reformi od strane politike i omamljuje investitore prilikom procjene rizika poslovanja. Iz dana u dan raste opasnost da se zbog te ogromne količine novca stvore gigantski mjehuri.

To izgleda stvara više glavobolja i Janet Yellen od brige za stanjem u zemljama u razvoju. Osim toga američka privreda je u uzletu, nazire se puna zaposlenost. Ako se sad ne povisi referentna kamatna stopa, kad onda?

Oba stručnjaka polaze od toga da će se Američka središnja banka koncem prosinca ipak odlučiti na kamatni „zaokret“. Bit će to samo mali korak, što znači da će se još dugo vremena nastaviti s praksom ubrizgavanja droge zvane jeftini novac. Samo što će doza biti manja.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram