Zatvori
Kamatne stope
Foto: freepik
PoslovniPuls
15/09/2023

Da li svjedočimo zadnjem velikom podizanju referentnih kamatnih stopa u EU?

Sudionici na financijskim tržištima s nestrpljenjem su očekivali jučerašnje zasjedanje ESB-a i retoriku čelnika o ekonomskim signalima iz gospodarstva i inflaciji.

Na kraju je prevagnuo oštar stav prema inflaciji. Kamatne stope ESB-a ponovno su podignute za 25 baznih bodova. Stopa na prekonoćni depozit sada iznosi 4,0%, glavna stopa refinanciranja 4,5%, a stopa na prekonoćni kredit 4,75%. Kako je priopćeno iz ESB-a, referentne kamatne stope sada bi trebale dosegnuti dostatnu restriktivnu razinu, koja će se zadržavati dovoljno dugo da pridonese pravovremenom povratku na inflacije na ciljanu razinu, prenose RBA analitičari.

Na jučerašnjem sastanku instrumenti bilančne politike nisu mijenjani. Udjeli APP-a koji dospijevaju neće se reinvestirati, ali će se u potpunosti reinvestirati udjeli PEPP-a, barem do kraja 2024. Ciljane operacije dugoročnog refinanciranja (TLTROs) dospjet će kako je ranije određeno. Također nisu donesene nove odluke o minimalnoj pričuvi.

Fokus sastanka bio je i na ažuriranim ekonomskim prognozama, gdje je došlo do nekih zanimljivih promjena. Prognoze rasta BDP-a revidirane su na niže, a ESB sada predviđa realan rast od samo 0,7% u 2023. i 1% u 2024. (ranije 0,9% i 1,5%). Razlozi za reviziju su monetarno stezanje s jedne strane i slabljenje međunarodne trgovine s druge strane. Međutim, prognoze za inflaciju revidirane su na više. Sada se očekuje da će opća stopa iznositi 5,6% u 2023. i 3,2% u 2024. (ranije 5,4% i 3,0%). Snažniji doprinos cijena energije rastu inflacije bio je ključni pokretač. Temeljna stopa ostala je nepromijenjena na 5,1% u 2023. i čak malo niža u 2024. (2,9% umjesto 3,0%).

"Prema mišljenju Raiffeisen Researcha, promjena prognoza nije bila odlučujući čimbenik za povećanje referentnih stopa jer su izgledi temeljne inflacije ostali gotovo nepromijenjeni u usporedbi s lipnjem, dok su izgledi za rast slabiji. Ključna su bila očekivanja da će inflacija ostati „predugo pretjerano visoka“. S obzirom na to da se očekuje popuštanje inflacije u nadolazećim mjesecima i da bi se kretanja u gospodarstvu europodručja trebala nastaviti pogoršavati prema vodećim pokazateljima, čini se kako daljnje povećanje kamatnih stopa više nije opcija. Takav stav čelnika ESB-a iščitava se i iz priopćenja. Ovog puta je komunikacija ESB-a bila iznenađujuće jasna i značajno je pojačana retorika o završetku ciklusa povećanja kamatnih stopa. Međutim, vjerojatni završetak tog ciklusa ne znači nužno i kraj restriktivnih mjera. Smanjenje bilance nastavit će se unatoč postojanim referentnim kamatnim stopama, a ne može se isključiti ni ponovno podizanje", komentiraju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram