Zatvori
PoslovniPuls
19/10/2023

Sve veće kamatne stope privlače povećane depozite tvrtki i građana

Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi transakcija, depoziti domaćih sektora zabilježili su rast u odnosu na srpanj za 1,3 mlrd. eura na krilima financijskih rezultata glavnog dijela turističke sezone (+1,5 mlrd. u srpnju na mjesečnoj razini), prenose RBA analitičari.

Prema strukturi depozita, prekonoćni su porasli za oko 0,6 mlrd. eura, a oročeni za 0,7 mlrd. eura. Sezonski rast vidljiv je i kod nefinancijskih poduzeća i kod kućanstava. Naime, prekonoćni depoziti poduzeća porasli su za 0,3 mlrd. eura, a oročeni za 0,4 mlrd. eura, pri čemu je više od polovine ukupnog rasta generirano od strane poduzeća u djelatnostima pružanja smještaja (osobito hotela) te pripreme i usluživanja hrane. Kućanstva također bilježe rast, osobito prekonoćnih depozita, i to za 0,5 mlrd. eura, dok su oročeni depoziti porasli za 0,1 mlrd. eura. Porast ukupnih domaćih depozita uslijed turističke sezone ubrzao je i rast na godišnjoj razini, pa je isti u odnosu na kolovoz 2022. iznosio 5,4% (u odnosu na 5,2% u srpnju). Pritom je ostvareno ubrzavanje rasta i kod sektora stanovništva (sa 7,2% na 7,5%) i kod nefinancijskih poduzeća (s 5,4% na 5,5%).

"Posljednjih nekoliko mjeseci rast je na godišnjoj razini usporavao kao posljedica učinka baznog razdoblja, odnosno utjecaja intenzivnog zaduživanja poduzeća tijekom prošle godine zbog rasta cijena na svjetskim tržištima i prošlogodišnjeg priljeva gotovine u banke uslijed uvođenja eura", komentiraju RBA analitičari.

Na osnovi stanja, krajem kolovoza 2023. ukupni depoziti kod poslovnih banaka koji obuhvaćaju prekonoćne i oročene depozite iznosili su 57,4 mlrd. eura. U odnosu na isto razdoblje 2022., godišnja stopa rasta iznosila je 5,7% (+3,1 mlrd. eura). Na mjesečnoj razini, ukupni depoziti su, na osnovi stanja, porasli za 2,5% ili 1,4 mlrd. eura.

Prekonoćni depoziti iznosili su u kolovozu 43,9 mlrd. eura ili 76,4% ukupnih depozita (+1,6% godišnje i u odnosu na srpanj). Prekonoćni depoziti nefinancijskih poduzeća u kolovozu su iznosili 12,9 mlrd. eura, a kućanstava 28,9 mlrd. eura. S druge strane, oročeni depoziti iznosili su 13,6 mlrd. eura ili 23,6% ukupnih depozita (+21,8% godišnje i +5,4% mjesečno). Od toga se na oročene depozite nefinancijskih poduzeća odnosilo 3,7 mlrd. eura, a na oročene depozite stanovništva 8,8 mlrd. eura. Zamjetan rast oročenih depozita nefinancijskih poduzeća na godišnjoj razini (+245,5%) odraz je i prisutnog povećanja kamatnih stopa na depozite poduzeća, intenzivnijeg u odnosu na sektor stanovništva.

"Naime, kod poduzeća, kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite iznosila je u kolovozu gotovo 3%, odnosno 290 baznih bodova više nego u kolovozu 2022. U istom je razdoblju kamatna stopa na prvi put ugovorene oročene depozite stanovništva iznosila 1,56% ili 142 baznih bodova više nego u istom razdoblju prethodne godine, pri čemu je u kolovozu na mjesečnoj razini zabilježen rast za 38 baznih bodova (+24bb kod nefinancijskih poduzeća). Iako se podizanje referentnih kamatnih stopa postepeno prelijeva i na kamatne stope na depozite domaćih banaka, značajan višak likvidnosti dosad je usporavao intenzivniji prijenos tržišnih kamatnih stopa na kamatne stope koje banke nude za depozite", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram