Zatvori
Poslovni Puls
16/10/2015

Kina širom otvara vrata hrvatskim tvrtkama i proizvodima

„Hrvatska je mala zemlja, ali nudi pristup tržištu EU od 500 milijuna ljudi i Kini može biti iznimno korisna. Njezin geostrateški položaj čini je vratima Europe. Mreža jadranskih luka, zbog svoje geostrateške važnosti, omogućuje najbrži i najkraći put preko mora i kopna u Europu i druge destinacije. Primjer toga je morska ruta prema Bliskom i Dalekom Istoku koja je sedam dana kraća nego iz Sjevernog mora“, kazao je predsjednik HGK Luka Burilović na sastanku s premijerom Republike Kine Lijem Keqiangom u sklopu državne posjete predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Narodnoj Republici Kini...

Predsjednik HGK pozvao je tom prigodom Kinu na uvoz većeg broja hrvatskih roba, koje, kako ističe, zadovoljavaju najviše svjetske standarde kvalitete te da time pomogne našem gospodarstvu. Također je pozvao na još snažnije investiranje u Hrvatskoj te ponudio pomoć HGK koja će na proljeće službeno otvoriti svoje Predstavništvo u Šangaju.

„To je treći Ured HGK u svijetu, nakon predstavništava u Bruxellesu i Moskvi, što dovoljno ilustrira koliko nam je važna suradnja s Republikom Kinom“, ističe predsjednik HGK.

„Poruka predsjednika HGK je jasna, Kina je spremna na iskorak u pogledu otvaranja tržišta za hrvatske proizvode, posebice iz poljoprivrednog sektora“ rekao je tom prigodom kineski premijer Li Keqiang.

Osvrnuvši se na obilježavanje 10 godina Partnerstva u općoj suradnji RH-NR Kina, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da su naši bilateralni partnerski odnosi nadograđeni i multilateralnim sastavnicama, suradnjom u okviru EU-Kina dijaloga te suradnjom u okviru Kina+16. Kazala je da Hrvatska podupire inicijatiu Kina+16 te je vidi kao jedan od tri osnovna stupa suradnje gdje želi intenzivirati svoje sudjelovanje. „Ovaj okvir suradnje smatramo produktivnim i komplementarnim interesima obiju strana. Osobito nas raduje snažan kineski interes za prostor Srednje Europe“, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako inicijativa Jadran-Baltik-Crno more pridonosi jačanju ukupne srednjoeuropske suradnje i time odgovara i na kineski interes za snažnijom suradnjom.

Ukupna vrijednost robne razmjene Republike Hrvatske s Kinom u 2014. godini iznosila je 654 milijuna USD, pri čemu je uvoz iz Kine 8 puta veći od našeg izvoza u Kinu. Najnoviji statistički podaci za razdoblje I-V mj. 2015. pokazuju porast i izvoza i uvoza za 27% u odnosu na isto razdoblje 2014.g.

Vrijednost trgovinske razmjene između Hrvatske i Hong Konga variraju iz godine u godinu. 2014. g. ukupna razmjena dosegla je vrijednost od 20,9 milijuna USD, od čega je hrvatski izvoz iznosio 9,6 milijuna USD (+64% u odnosu na prethodnu), dok je uvoz bio na razini 11,3 milijuna USD (-56,68%).

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram