Zatvori
Poslovni Puls
12/10/2015

MMF pozvao na veću međunarodnu suradnju u borbi protiv gospodarskih izazova

Međunarodna suradnja mora se značajno poboljšati da bi se riješili zajednički svjetski izazovi, kao što je efekt gospodarskog prelijevanja, u četvrtak je u Limi izjavila izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde...

Obraćajući se novinarima uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke i MMF-a, Lagarde je upozorila zakonodavce diljem svijeta da "nijedna zemlja ne može to učiniti sama i da je međunarodna suradnja danas potrebna više nego ikad".

U svom Planu za globalnu politiku koji je objavljen u četvrtak MMF je identificirao gospodarsko prelijevanje kao jedno od ključnih prijetnji s kojima se svjetsko gospodarstvo suočava. No ako zakonodavci budu radili zajedno na poboljšavanju svojih zakona da bi oživili rast, utjecaj takvih prelijevanja mogao bi se ublažiti, rekla je Lagarde.

MMF nudi savjete zemljama o tome kako poboljšati svoje monetarne politike da bi se bolje suočile s globalnim pritiscima.

Što se tiče energetike, državama koje troše velike količine javnih resursa na subvencije za energiju, kao što su Angola, Indija i Indonezija, savjetovano da ih značajno umanje i krenu prema nametanju poreza na emisije ugljičnog dioksida. Zemljama kao što su Egipat i Nigerija ponuđen je savjet da se obvežu na ubrzane reforme cijena energenata, s obzirom na to da neke regije u tim zemljama imaju slab pristup energiji unatoč brojim resursima.

Zemlje ovisne o izvozu čiji prihodi padaju, kao što su Azerbejdžan i Kazahstan savjetovano je da prilagode valutni tečaj.

Komentirajući kineski bruto društveni proizvod, direktorica MMF-a je izjavila da je "usporavanje Kine bilo predvidivo i očekivano. MMF vidi to kao dobru stvar. Rasti s 6.8 posto s modelom koji nije više temeljen na izvozu i infrastrukturi, nego na domaćoj potrošnji je dobro."

"Bit će spoticanja na putu, budući da se nijedna tranzicija ne može provesti glatko, bez prekida i nepostojanosti. Svi se trebamo naviknuti na ta spoticanja. Izražavamo dobrodošlicu kineskom procesu tranzicije zajedno s fluktuacijama valutnog tečaja koja su više određene tržištem", dodala je.

Prema Planu za globalnu strategiju "očekivano usporavanje aktivnosti u Kini, dok prelazi na sigurniji, održiviji rast, i nedavna nestabilnost tržišta imaju veći efekt prelijevanja od očekivanog. U Kini su potrebne fiskalne reforme, reforme socijalnog osiguranja i tvrtki u državnom vlasništvu da bi se prešlo na rast kojeg više pokreće domaće tržište, što će tijekom vremena pogodovati svjetskom gospodarstvu."

Da bi se potaknula međunarodna suradnja, MMF je u svoj Plan za globalnu strategiju uvrstio novu strategiju pod imenom AIM, koja se oslanja na tri stupa koja promiču integraciju i zajednička rješenja za globalne probleme, piše CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram