Zatvori
Poslovni Puls
07/10/2015

MMF: Hrvatsko gospodarstvo ove godine će imati rast od 0,8 posto

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak povisio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini i to na 0,8 posto, ujedno snizivši procjene nezaposlenosti i inflacije za ovu i iduću godinu...

U redovnim jesenskim prognozama za svjetsko gospodarstvo MMF sada procjenjuje da će rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini iznositi 0,8 posto, što je za 0,3 postotna boda više no što su prognozirali u travnju u redovnim proljetnim prognozama. Prognoza za iduću godinu potvrđena je na jedan posto.

MMF je ujedno znatno snizio prognoze stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj i idućoj godini. Tako sada za ovu godinu prognoziraju stopu nezaposlenosti od 16,6 posto, naprema proljetos prognoziranih 17,3 posto. U idućoj godini nezaposlenost bi trebala kliznuti na 16,1 posto, što je za 0,8 postotnog boda manje no što su u MMF-u prognozirali u proljetnim prognozama.

Izmijenjena je i prognoza inflacije u Hrvatskoj u ovoj i idućoj godini pa se za ovu godinu sada prognozira blaži pad potrošačkih cijena u ovoj godini, za 0,4 posto, naprema u travnju očekivanog pada od 0,9 posto. U idućoj bi godini, prema novim procjenama MMF-a cijene trebale ponovno porasti, i to za 1,1 posto, što je za 0,2 postotnog boda više no što su u MMF-u prognozirali proljetos.

U široj skupini europskih gospodarstava u nastajanju i u razvoju, u koju MMF svrstava Hrvatsku, a obuhvaća još Tursku, Poljsku, Rumunjsku, Mađarsku, Bugarsku i Srbiju, najsnažnije bi ove godine trebalo porasti poljsko i rumunjsko gospodarstvo, za 3,5 odnosno 3,4 posto. U 2016. rumunjski bi gospodarski rast trebao dodatno ubrzati, na 3,9 posto dok bi se u Poljskoj trebao zadržati na razini tekuće godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram