Zatvori
Poslovni Puls
28/09/2015

Analitičari: Sprema se novo jačanje američkog dolara

Nakon naglih pomaka krajem kolovoza, na financijskim trržištima je u rujnu došlo do smirivanja. Vrijednost gotovo svih valuta, najtrgovanijih dioničkih indeksa te zlata i nafte trenutno se nalazi na približno istoj razini kao na početku mjeseca...

Vjerojatno glavni uzrok smirivanja tržišta je još jedna odgoda podizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke, čija je čelnica kao razlog za takvu odluku navela usporavanje globalnog gospodarskog rasta te nedostatak inflacije u SAD-u koju centralna banka već godinama bezuspješno pokušava povisiti.

No bez obzira na mirno tržište, špekulanti na financijskim tržištima kontinuirano trguju financijskim instrumetima i pripremaju se za očekivane pomake u budućnosti.

U javno dostupnim podacima sa robne burze u Chicagu (CME) vidi se da većina velikih špekulanata trenutno ima kupnjene ugovore na temelju kojih će profitirati ukoliko američki dolar ojača što znači da većina profesionalnih investitora očekuje jačanje američke valute.

Najsnažnije jačanje američke valute očekuje se u odnosu na euro što po posljednjim podacima očekuje čak 68% špekulanata i u odnosu na australski dolar što očekuje 70% špekulanata.

Prema podacima s burze u Chicagu može se vidjeti da 67% investitora očekuje jačanje dolara u odnosu na euro dok jačanje američkog u odnosu na australski dolar očekuje 60% investitora.

Također, velika većina investitora (čak 74%) očekuje slabljenje švicarskog franka u odnosu i na euro i na američki dolar.

Analitičari Admiral Marketsa se slažu sa očekivanjem da bi dolar trebao jačati u odnosu na euro jer američka centralna banka neće još dugo moći odgađati podizanje kamatnih stopa a nedavno se počelo špekulirati o tome da će Europska centralna banka povećati iznos kojeg ubrizgava u financijski sustav što bi sigurno dovelo do novog vala slabljenja eura.

Također smatraju da bi franak trebao dodatno oslabiti jer je još uvijek precijenjen, a kada je u pitanju australski dolar, smatraju da ponestaje prostora za slabljenje budući da je australska valuta zadnjih godina oslabila skoro 40% te bi se trend kretanja tečaja mogao uskoro okrenuti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram