Zatvori
Poslovni Puls
15/11/2016

Zbog Trumpa dolar dodatno ojačao u odnosu na euro

Neočekivana pobjeda Donalda Trumpa na prošlotjednim američkim izborima uzrokovala je velike pomake na financijskim tržištima, javljaju analitičari Admiral Marketsa...

Američki dolar je nakon početnog slabljenja, od izborne noći do sada ojačao gotovo 5% u odnosu na euro, a u odnosu na japanski jen čak 6,5%. Cijena zlata je nakon početnog porasta počela naglo padati i od izborne noći do sada ovaj plemeniti metal je izgubio na vrijednosti više od 8%. U trenutku pisanja analize, cijena unce zlata iznosi 1224,75 dolara. Već u pobjedničkom govoru u izbornoj noći Trump je potpuno promijenio retoriku. Više nije bilo radikalnih i neprovedivih ideja nego poziv na zajedništvo te čak zahvala Hillary Clinton za njezin dugogodišnji rad u državnoj administraciji. Na financijskim tržištima, na kojima je u prvim trenucima došlo do burne reakcije – prodaje dionica i dolara te prebacivanja kapitala u zlato, brzo je došlo do otriježnjenja. Investitori su shvatili da Trumpova pobjeda nije nikakva tragedija te da Trump nakon izbora neće biti isti kao onaj iz predizborne kampanje. U danima nakon izbora sve se više počelo pričati o tome da bi Trump čak mogao biti dobar za američki gospodarski rast.

Naime, neka od glavnih Trumpovih predizbornih obećanja su se odnosila na smanjivanje poreza, masovna ulaganja u infrastruktu te smanjivanje američkog tgovinskog deficita (npr. s Kinom i Meksikom).

Ukoliko bi došlo barem do djelomčnog ispunjenja navedenih obećanja, vjerojatno bi došlo do ubrzanja gospodarskog rasta u SAD-u, što bi bilo pozitivno za vrijednost dolara. Mnogi su se prije izbora pribojavali da će eventualna Trumpova pobjeda donijeti nestabilnost zbog koje će doći do nove odgode podizanja kamatnih stopa koja se očekuje u prosincu. Na temelju toga, dio investitora je odlučio pričekati s kupnjom dolara dok izbori ne prođu. Sudeći po sadašnjim informacijama vrlo je izgledno da će Federalne rezerve podići kamatne stope idući mjesec. Na temelju toga, na Forex tržištu pojavila se nova potražnja za američkom valutom koja trenutno jača.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi na temelju očekivanja o podizanju kamatnih stopa i pozitivnom utjecaju nove američke administracije na gospodarstvo u idućim tjednima moglo doći do nastavka jačanja dolara. Hoće li se trend jačanja nastaviti i u idućoj godini, ovisit će o prvim Trumpovim potezima na mjestu predsjednika te planovima američke, ali i europske centralne banke u prvom kvartalu iduće godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram