Zatvori
Poslovni Puls
14/09/2015

Rusi razvijaju bespilotne nuklearne podmornice

U Rusiji se radi na bespilotnom podmorskom vozilu s nuklearnim oružjem, izvještavaju američke novine The Washington Post, pozivajući se na nenavedene izvore u Ministarstvu obrane SAD-a...

Prema podacima agencije, oružje bi se moglo koristiti u slučaju sukoba između Rusije i SAD-a za napad na američke luke i mjesta u kojima se nalaze strateške podmornice. Prema podacima izvora, program za taj vojni sistem naziva se Kanjon.

''To je bespilotna podmornica velike brzine i velike udaljenosti'', izjavio je oficir Oružanih snaga SAD-a, čije se ime ne navodi. On ističe da će proći barem nekoliko godina da bi se ta ideja sprovela u stvarnosti.

Pritom se naglašava da će bespilotna podmornica nositi bojne glave kapaciteta desetak megatona, koje su u stanju uništiti čitav grad.

U prosincu 2014. ruske medijske agencije su, pozivajući se na nenavedne izvore, proširile informaciju da Rusija radi na stvaranju ''bojnih podmornih robota, koji su u stanju uništiti neprijateljsku grupaciju koja nosi avione''. Tad se pisalo da će razrada tog vrsta oružja biti završena u 2016.

Viktor Čirkov, glavni zapovjednik Vojno-morske flote RF, izjavio je da je uključivanje najnovijih robotiziranih kompleksa u sastav oružja nuklearnih i nenuklerarnih višenamjenskih podmornica ''predviđeno u planu ponovnog naoružanja''.

Treba dodati da su ti planovi uključeni u Državni program za naoružanje do 2020. Osim toga, Ministarstvo obrane realizira još jedan program pod nazivom ''Stvaranje najnovije vojne robototehnike do 2025.'' te razrađuje koncepciju primjene robotiziranih kompleksa za razdoblje do 2030, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram