Zatvori
Poslovni Puls
09/09/2015

Francuzi među vodećim ulagačima u hrvatsko gospodarstvo

Izravna strana ulaganja u našu zemlju 2014. bila su nekoliko puta veća nego godinu prije. To je jedan od najvažnijih segmenata koji bi trebao dati zamah našem gospodarstvu. Veliku ulogu u investicijama imaju Francuzi...

S milijardu i 400 milijuna eura Francuska je sedma zemlja po izravnim ulaganjima u Hrvatsku. Neke njihove tvrtke kod nas su već odavno prisutne. Societe Generale je 2006. kupio Splitsku banku, po jačini šestu u Hrvatskoj. Neke tvrtke, poput Bouyguesa, prisutne su i dulje. Sufinancirali su i gradili Istarski ipsilon, kojim danas i upravljaju.

"Koncept javno-privatnog partnerstva i koncesija bio je nov kad smo stigli u Hrvatsku, tako da su pregovori bili teški i dugački. To je dio suradnje koji je mogao biti bolji, ali na kraju smo došli do sporazuma i on se poštovao i to je najvažnije", ističe glavni direktor tvrtke Bouygues Consessions Charles Paradis.

Grade Francuzi i zagrebačku Zračnu luku. S obzirom na katastrofalan imidž naše administracije, najveći je, kažu, problem bio privući ostale ulagače, piše HRT.

Razina stranih investicija drastično je pala u kriznim godinama, no 2014. je ipak donijela značajan pomak nabolje. Upravo bi strane investicije trebale dati novi impuls našem gospodarstvu.

"Javni sektor je visoko zadužen, javni dug Hrvatske je na svojim granicama. S druge strane, investicije domaćih privatnih poduzetnika su isto ograničene visokom zaduženošću", kaže član Uprave Zagrebačke banke Marko Remenar.

No, stručnjaci ističu kako nam je potreban i drugi tip stranih ulagača. Oni koji su spremni krenuti od nule.

Takvih je ulagača u Hrvatskoj bilo mnogo manje u odnosu na ostale države srednje i istočne Europe. Izlazak starog kontinenta iz krize dat će nam novu priliku, hoćemo li ju sada i iskoristiti, pita se HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram